Нощните заведения в София вероятно ще бъдат затворени като предпазна мярка срещу разпространението на COVID-19. Такова решение ще бъде обсъдено днес на заседание на столичния  кризисен щаб, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред bTV.

„За съжаление, негативните прогнози на експертите, които слушахме цяло лято се сбъдват. С идването на есенния сезон, се увеличиха и заразените. Виждате как чувствително се увеличава броят на новозаразените в София. Вчера те бяха 549, днес вече имаме 594. Това е голям ръст. Същевременно броят на местата в интензивните отделения намалява чувствително. Специалистите са изключително притеснени, най-вече от това, че броят на медицинските лица намалява“, каза Фандъкова.  Тя допълни, че проблемът е в излизането от строя и преумората на медиците. „Затова трябва да се предприемат допълнителни мерки, които да бъдат ефективни, а не просто да се взимат“, каза столичният кмет.

Според нея ако се  окаже ефективна мярката със заведенията, няма да се наложи въвеждане на вечерен час.  Целта е да намалим събирането на хора при неспазване на дистанцията. На първо място е запазването на здравето на хората, което минава през запазването на стабилността на здравната система. Прогнозите са за тройно увеличаване на случаите. Няма здравна система на света, която да издържи това“, заяви Фандъкова.

Столичният кмет допълни, че се обмисля и въвеждане на дистанционно обучение в училищата за по-горните класове. „Имаме възможност на местно ниво да вземем решение за минаване към дистанционна форма на обучение. В този момент това още не е необходимо“, каза Фандъкова. В понеделник ще има среща със специалисти по въпроса и тогава ще се прецени как да се действа.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара