Нови мерки в борбата с Covid-19 ще предложи Националният оперативен щаб, стана ясно по време на извънреден брифинг на Министерския съвет.

Здравният министър Костадин Ангелов ще предложи удължаване на извънредното положение с 4 месеца до края на месец март.

Ще бъдат преустановени всички занятия, практики, стажове и други във всички университети, училища, детски градини и ясли, както и всички форми на извънкласни дейности и занимания по интереси.

Преустановяване ще има на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси , културни и други развлекателни мероприятия, включително частно организирани тържества.

Забраната за посещения в дискотеки, пиано барове, нощни барове, бар-клубове ще бъде удължена.

Работата на заведенията за хранене и развлечение: ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения, кафе-сладкарници, барове и др ще бъде преустановена. Те ще могат да работят само за доставки на храна по домовете.

Ще бъде преустановена и  на работата на всички нехранителни магазини, включително търговски и големи центрове от типа мол, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги.

Провеждането и организирането на вътрешни и външни екскурзии също ще бъде преустановено.

Няма да има ограничения в дейността на обществения транспорт.

От думите му стана ясно още, че въвеждане на КПП-та няма да има, защото мярката се е доказала като неефективна. Според него е най-важно да се ограничи дифузното разпространение на коронавируса.

„Ние не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим – така всеки от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е отново да се обединим в името на живота“, заяви здравният министър.

Според проф. Ангелов се очаква мерките да дадат резултат преди коледните празници, тогава ще бъде обсъдено и отхлабването им.

Заболяемостта в България е 666.5 на 100 000 души към момента, като по този показател се намираме на 11-о място в ЕС/ЕИП, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В три области случаите надхвърлят 1000 на 100 000 души – София, Габрово и Кюстендил.

В болница се лекуват 5950 души, 408 пациенти са в реанимация. Над 2000 са активните случаи сред медицинския персонал, обяви шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. България е трета в ЕС/ЕИП по смъртност за изминалите 14 дни след Белгия и Чехия, показва справка на сайта на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. У нас смъртните случаи са 17.4 на 100 000 души. Кунчев обаче пропусна да говори за броя на жертвите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара