Докато светът е обхванат от продължаващата криза, свързана с COVID-19, не е лесно да си представим какво крие бъдещето. Хората, които са на фронтовата линия в науката обаче знаят, че голямото предизвикателство може би все още предстои.

Снимки: National Geographic, Daniel Hollis

Какво можем да направим, за да предотвратим следваща зараза, преди да е станало твърде късно? Изследователи по цял свят са в надпревара с времето, за да сторят именно това. Техните усилия представляват най-важната научна мисия на цяло едно поколение. През последните години ставаме свидетели на все по-честата появата на нови смъртоносни вируси.

Снимки: National Geographic, Daniel Hollis

С премиера на 22 ноември от 22 часа по National Geographic, „Ловци на вируси“ ще разкрие неподправените и смразяващи истории на онези смели учени, които се опитват да идентифицират поредицата от събития, които могат да причинят следващата глобална пандемия.

Епидемиологът, еколог и сътрудник на National Geographic Кристофър Голдън е на мисия да сглоби парченцата от пъзела, обхващащ култура, болести и околна среда, за да открие моделите, които причиняват глобални здравни кризи. Чуждестранният кореспондент на ABC News Джеймс Лонгман става пряк свидетел на опустошителните последствия от COVID-19 в глобален мащаб и ще използва своя изследователски опит, за да намери отговорите на неотложните въпроси, за които обществото копнее. Голдън и Лонгман ще предприемат едно епично пътешествие през континентите, за да се срещнат със смелите учени, които полагат усилия не само да разберат и спрат епидемията от COVID-19, но и да предотвратят следващата смъртоносна пандемия.

Специалната продукция „Ловци на вируси“ съпътства материалите, посветени на COVID-19, в ноемврийския брой на списание National Geographic.

Веригата от събития, която предизвиква дадена пандемия, може да бъде прекъсната. Ако премахнем една плочка от доминото, можем да предотвратим загубата на милиони животи. Запознайте се с нашите „Ловци на вируси“, които се намират в челните редици на науката и изследванията. Те са готови да рискуват всичко, за да решат загадките на човешките вируси:

  • Джим Дезмънд, консултиращ ветеринар, EcoHealth Alliance
  • Кендра Фелпс, полеви учен, изучаващ прилепи

Ловци на вируси“ ще проследи пътешествието на изследователите Голдън и Лонгман, които си проправят път през летища, хващат градски таксита и се опитват да се справят с нормални човешки взаимодействия, които сега са опорочени от настоящата глобална пандемия. Те ще се присъединят към ловците на вируси, които извършват спешна работа на терен в следните потенциално опасни зони: Либерия, Тайланд, Турция и САЩ.

Ловци на вируси“ ще бъде излъчен по National Geographic в 172 държави на 43 езика.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара