Прекарана инфекция от КОВИД-19 осигурява също толкова добра защита, колкото и ваксина, предаде Франс прес, цитирана от БТА, позовавайки се на едно от най-мащабните изследвания по тази решаваща за овладяването на пандемията тема.

„Въпреки че инфекцията осигурява защита, която намалява с течение на времето, нивото й изглежда също толкова, ако не и по-трайно, в сравнение с това, което дава ваксинацията“, пишат авторите на изследването, публикувано в сп. „Лансет“.

Сравнението се базира на ваксините на „Пфайзер“/“Бионтех“ и „Модерна“, които са сред най-ефективните срещу КОВИД-19 и са в основата на ваксинационните кампании в много западни страни.

Темата не е нова и много изследвания са се опитали да сравнят рисковете от повторно заразяване с КОВИД в зависимост от това дали човек е ваксиниран или вече е бил заразен.

Настоящото изследване обаче е безпрецедентно по своя обхват и събира около 60 проучвания, направени през последните години, като отчита появата и на варианта Омикрон в края на 2021 г. Последният се оказа много по-заразен от своите предшественици и способен да заразява много ваксинирани хора, без те да са изложени на повишен риск от развитие на тежка форма.

Изследването, публикувано в сп. „Лансет“, стига до заключението, че същото важи и за прекарана инфекция с коронавирус: защитата е доста слаба срещу повторна зараза с Омикрон, но е силна срещу тежка форма на КОВИД.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара