Пълноценният старт в живота на всяко дете е определящ за възможността да развие най-пълно своя потенциал, както и за перспективите за развитие на цялото общество.  Голяма част от нас се сещат за безгрижните детски дни с доза носталгия. Сега младежите нямат същото време за  игри и забавление. Престоят в училище е почти целодневен, а учебните програмите стават все по-трудни и пълни с голямо количество информация, която трябва да бъде усвоена за кратък период от време. Това лишава днешните деца от пълноценно детство.

Дигитален фестивал за ранно-детско развитие ще даде именно тази възможност на родители, семейства, деца и специалисти – да открият безгрижието, осъзнатото родителство, щастливото детство и възможностите за развитие които заобикалящата среда им предоставя или е подготвила за тях.

Какво се крие в същността на фестивала?

Идеята за фестивала се породи от желанието ни да помогнем на повече родители да достигнат до различни специалисти и бизнеси, които биха им били полезни в отглеждането на техните деца, а и на самите тях.

Основните две цели на събитието ще са:

 • 1. Родителство:

Стимулиране на повече двойки в България да имат деца, да се осмелят да вземат решението да бъдат родители, както и начините за възпитание на своето дете.

 • 2. Ранно-детско развитие:

Подпомагане дейността на развитие на всяко едно дете в страната чрез възможности за по-добро образование, учене чрез преживяване, внимание и интереси.

Ранното детство е период на забележителни промени. През тези години децата постепенно овладяват и усъвършенстват уменията, които са им необходими за живота – от умението да ходят самостоятелно и да изпълняват комплексни движения, да си служат умело с човешката реч до способността за разбират сложни емоции и да мислят.

По време на събитието, всеки ще може да открие пет основополагащи модула + допълнителни възможности за индивидуални консултации с водещи национални и международни специалисти, които ще участват в изложението като гост-лектори/панелисти.

Модулите са:

 • Модул 1: 0-1 година, Период на опознаване на света;
 • Модул 2 : 2-4 години, Период без коригиране;
 • Модул 3: 5-6 години, Възприятие, запаметяване, двигателни умения;
 • Модул 4: 7-10 години, Самостоятелност, сигурност и приятелство;
 • Тийнейджърство;
 • Обучения и панели за родители
 • Индивидуални консултации с водещи национални и международни специалисти/лектори.

Като наблюдатели, родители и професионалисти в тази област, забелязваме, че голяма част от проблемите на децата са свързани с липса на внимание от страна на родителите. Липсва качествена комуникация. Често малчуганите биват оставяни сами заради натоварените графици на майките и бащите, които разчитат на учителите да свършат част от задачите им, свързани с възпитанието на децата.

“Инвестицията във времето, което отделяме на своите деца е безценна, а възможността да получим достъпна, интересна и достоверна информация, свързана с тяхното развитие – незаменима.”

Дигитален фестивал за ранно детско развитие ще включи теми, като:

 • Адаптация към живота извън утробата, хранене, физическа активност, развитие на мисловната дейност, интерес, любопитство, имитация;
 • Детското „аз“, наказанията, похвалата, етикетите, социално поведение, взаимоотношения с връстниците, морално развитие, емоционалност и чувство за вина;
 • Възприятието, способността за запаметяване, двигателните умения, самообслужването, речта;
 • Възприемане на обществените норми, нормите в семейството, в училище, в приятелския кръг, развитие на речеви способности, емоционален заряд, насърчаване, езика на тялото;
 • Просоциално поведение на личността, т.е. приемане и разбиране на чуждата гледна точка, влияние на групата и приятелите, социално развитие, поглед през различни перспективи, самостоятелност, емоционална сигурност;
 • Хранене, гени и здравето на нашите деца;
 • Епигенетика и развитие на емоционалната интелигентност на децата.

От чуждестранните ни гости сме подбрали интересни заглавия:

 • The Science of Early Childhood Development;
 • Brain basis of early parent–infant interactions: psychology, physiology, and in vivo functional neuroimaging studies;
 • Early Childhood Education and Care;
 • Psychology and neuroscience;
 • Intentional childhood development.

Всеки един панел, всяка една тема ще бъдат излъчвани онлайн, дигитално. Вероятно за много родители тук ще възникне сериозно притеснение, че отново технологиите присъстват в живота им, но този път по по-ефективен, правилен и интересен начин. В света на съвременните деца неизменно присъстват електронни устройства. Затова е важно родителите да имат достъп до полезно и качествено онлайн съдържание, което да им даде спокойствие, че времето, прекарано от децата им пред екран ще бъде оползотворено с полезни и развиващи занимания. Това ще бъде

първото за страната подобно събитие

в ситуация на извънредно положение, COVID-19 и искаме да опровергаем очакванията на всички. Ние сме хората, които създаваме своя дом, даваме бъдеще и живеем в него, изграждаме самостоятелност, увереност и се стремим към успех.

Чрез провеждането на тази инициатива, екипът на “Девелопия” дава ключа на всеки родител към успешното отглеждане, осъзнатото родителство и взаимното споделяне. Една от основните дейности на фестивала ще бъде създаването на първия за страната дигитален център за ранно-детско развитие, в помощ на родители, деца и семейства.

Част от събраните средства,

от 5-10%, ще бъдат отделени за 5 каузи, организации, чиято основна дейност е свързана с ранно-детско развитие, родителство, в помощ за отглеждането на деца, семейства.

Младите, децата на бъдещето, имат нужда от подкрепа, а не възмущение и обида. Всеки родител е чувал думите: ”Днешното поколение за нищо не става”. Благодарение на поканените от нас специалисти, гост-лектори, екипът ни ще опровергае това твърдение и ще създаде катализатор за промяна.

В програмата влизат имена като:

 • доц. д-р Милена Георгиева, която има научни постижения в областта на молекулярната биология и генетика. Лектор е в над 30 научни форуми;
 • Анита Гергова, създател на “Осъзнати родители”, работеща по методите на Адел Фабер и Илейн Мазлиш;
 • Таня Иванова, слухово-речев терапевт с над 11-годишен стаж като терапевт и работа с деца с увреден слух в училищна възраст;
 • Дора Прангаджийска, водещ психолог и психотерапевт, автор на книгата “Благодаря ти, мамо”!
 • Доника Боримечкова, водещ психолог, консултант личностно развитие, детски психолог и терапевт, с над 10-годишна практика, срещи с различни форми на личностни и поведенчески разстройства, депресивни състояния и житейски ситуации, изглеждащи без изход.

Изборът на специалисти съвсем не е случаен. Екипът ни е запознат с тяхната работа, научна дейност или разпознаваемост сред родителите. Чрез тях и техните знания, умения, съвети и ценности, всеки един родител ще може да припознае себе си, да открие липсващата частица от пъзела на детството и да отговори на ежедневни въпроси, като: Как да възпитаваме децата си правилно? Какви правила да въведем? Какво да им позволим, и какво да забраним? Истината е, че няма универсална рецепта за възпитанието на децата.

“Най-важното е да не се отказваме, да не проявяваме слабост и да растем заедно с тях, за да се справяме с всички трудности по пътя на родителството.”

Как родителите могат да достигнат до всеки един специалист?

В официалната страница и сайт  на проекта, всеки един родител, специалист или дете, може да открие информация за участие в събитието. Създадена е и регистрационна форма за записване в програмата, участие в практически модули/лекционни панели, организирани игри, възможност за консултация с водещи специалисти или компании, организации, брандове, както и много други възможности.

Повече може да откриете на: Официален сайт на събитиетоОфициална facebook страница

За каква аудитория е подходящ фестивалът?

Събитието е отворено за всички деца, както и за тийнейджъри, настоящи и бъдещи родители, специалисти, семейства, а защо не – баби и дядовци, които са поели грижата за своите внучета и искат да се информират. Разбира се, не изключваме възможности за детски градини, ясли, училища, училищни групи от деца и учители, които имат нуждата и необходимостта да се образоват, да придобият нови знания.

Кога ще се проведе фестивалът?

13-ти и 14-ти февруари са официалните дати за провеждане на мероприятието в изцяло дигитална, онлайн среда. Всеки, който закупи своя пропуск, ще получи достъп до избраните от него лекции/панели, както и безплатни материали като комплимент от екипа на “Девелопия”.

“Осъзнатото родителство не е просто грижа, внимание и време, то е инвестиция в развитие, изграждане на личност и отстояване на принципи.“

Взаимоотношенията в семейството

играят изключително важна роля в живота на детето. Чрез събитието всеки родител ще покаже на своето дете един добър пример и желание за нови знания и съвети, свързани с неговото отглеждане и изграждане на семейни ценности. Промяната на всяко дете започва с образованието – в търсене на отговор на нуждите на всяко дете и семейство, подобен тип мероприятие ще промени средата на живот, психологическия климат в семейството, възможностите за развитие, откриване на нови интереси и толерантност към тях.

“Семейното щастие е границата на най-амбициозните мисли.”

Facebook Twitter Google+

0 Коментара