Загубата на обоняние или вкус при боледуване от КОВИД-19 може да е свързана с интензивността на имунния отговор на заразения, съобщи електронното издание “МедикълЕкспрес”, цитирано от БТА.

Учените, участвали в проучването, са от университетите на щатите Колумбия и Пенсилвания, както и психиатри от институти в Ню Йорк.

Специалистите анализират нивата на антитела при стотици пациенти, които са боледували от КОВИД-19 в опит да установят защо някои пациенти губят обоняние и/или вкус.

Изследвани са хора, заразили се в началото на пандемията – взети са кръвни проби на 306 души след възстановяване от инфекция с КОВИД-19. При сравняване на нивата на антителата с други данни, предоставени от доброволците и от лекарите им, учените установяват, че пациентите с по-високи нива на антитела, обикновено са и тези, които са съобщавали, че са загубили обоняние или вкус.

Оказва се, че те са два пъти по-склонни да загубят едно или друго сетиво в сравнение с инфектирани, чиито антитела не са по-високи от средните нива.

Малко след началото на пандемията от КОВИД-19 стана ясно, че болните временно губят вкус или мирис. Първоначално медиците не са изненадани, тъй като много вирусни инфекции водят до известна загуба на тези сетива. Според предишни изследвания това се дължи на факта, че подобни инфекции често предизвикват и  възпаление в носната кухина.

С напредването на пандемията обаче се оказа, че загубата на вкус или обоняние при зараза с КОВИД-19 е различна – при някои е пълна и продължителна, може да продължи доста дълго и потърпевшите се притесняват, че няма да се върнат сетивата. С течение на времето обаче подобни притеснения се оказаха неоснователни. Затова и учените се заеха да открият причините защо пациенти губят обоняние или вкус, а други – не.

Резултатите от американското изследване са публикувани в Plos one.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара