Според официално изследване, 42% от децата се заразяват в дома си, 8% при групови мероприятия и само 3 на сто са заразени в детските заведения. Данните съобщи педиатърът д-р Пламен Масларски по БНТ.

В детските градини децата са в групи, не общуват помежду си, няма такова движение, поясни той.

Педиатърът обясни, че усложнението при децата най-често е пневмония. По-сериозен е възпалителният синдром, от който има случаи в София. Адмирации към Националната кардиологична болница и педиатриите които са излекували децата, допълни специалистът.

Според него масовото тестване е идеалният вариант за ограничаване на разпространението на инфекцията, но това практически е невъзможно, затова ако има информация за конкретен случай в семейството или кръга на общуване, задължително се прави тест, категоричен е педиатърът.

Няма все още сигурни данни как действат новите варианти на COVID-19 при децата. При тях той протича с по-силно изразена назална секреция и при дишане, кихане и кашляне се създава аерозол, който го разпространява по-лесно, обясни д-р Масларски.

Ново проучване в Австрия е установило, че при децата вирусът притича по-често безсимптомно или леко, с нехарактерна симптоматика. Статистика за по-тежки последствия засега няма, допълни д-р Масларски.

Децата по-добре се справят, усложненията са по-редки поради няколко причини, успокои педиатърът.

Те нямат толкова много рецептори, за които вирусът се залавя и ресничестият епител при тях е много добър, в сравнение с този на възрастните. Третата причина е, че по-често боледуват от вирусни инфекции и имунитетът им е в добра кондиция да поеме такива заболявания. Четвърто – имат по-малко съпътстващи заболявания в сравнение с възрастните.

Не е вярно твърдението, че децата са основните разпространители на коронавируса, заяви педиатърът.

Той подчерта, че отговорността на семейството е от основно значение – когато има информация, че детето е било в контакт с вирусоносител, трябва да се ограничи кръгът на общуване.

Д-р Масларски обясни още, че проучване на института „Робърт Кох“ показва, че няма усложнения при родилките, които са преболедували ковид по време на бременността. Новородените, които са носители на вируса, трябва да бъдат под по-сериозно наблюдение, но обикновено нещата при тях завършват благоприятно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара