Д-р Пламен Масларски има 25-годишен стаж като педиатър. От 2012 до момента работи в „Сити Клиник“, София. Владее английски, немски и руски език. Има много специализации. Съпругата му – д-р Радка Масларска е началник на Отделение по неонатология в болница „Токуда“. И тя, като д-р Масларски, е обичан специалист от родители и деца. Дъщеря им Мария също следва лекарската пътека във фамилията – завърши медицина в Германия. Това е официалната информация. Извън нея, каквото и да кажа за д-р Масларски ще е малко. Той е от хората, които със сигурност ще оставят следа.

Той е от лекарите, които горещо препоръчвате на свои приятели и познати. Той е човек, чиито пациенти не просто го уважават, но и обичат. Той е изключителен с децата. Познавам го от повече от 13 години. И му имам пълно доверие, когато става дума за здравето на моите деца. Благодарна съм, че го познавам, че винаги вдига телефона си, дори на непознати, че никога не отказва помощ. И най-важното – че тази помощ е компетентна и човечна.

Д-р Масларски, част от родителски страхове днес са свързани с това дали децата са на сигурно място в училище и в детската градина заради коронавируса. Вашето мнение?

Смятам че, децата трябва да посещават училище и детски градини и ясли. Разбира се, при завишени мерки за лична хигиена и сигурност. В тази ситуация е много важно съзнанието на децата и родителите, както и добрият контрол.

Дечицата с кои заболявания е добре да си останат вкъщи? И как да се компенсира тази физическа и социална изолация, на която ще бъдат подложени, за да не се стигне до други проблеми?

Задължително трябва да си останат вкъщи децата, които са имунокомпрометирани, провеждат имуносупресивно лечение и цитостатична терапия или са претърпяли инциденти.

Изолацията може да се компенсира като децата общуват с един и същ ограничен брой хора и проявяват активности в подходящо време и място.

Ваши колеги предупредиха, че проблемът тази есен ще е как да различим коронавируса от грипа. Вашият съвет?

Моят съвет е за ранно имунизиране с противогрипна ваксина. Здравната мрежа има възможности за бързо и акдекватно диагностициране на всеки един от тези вируси.

Всеки ден се срещате с деца и техните родители. С какво са свързани най-вече притесненията им? Кои страхове са основателни и на кои не е добре да се поддаваме?

Като повечето отговорни хора, и родителите се страхуват за здравето на своите деца и близки. И това е нормално. Но животът продължава и си иска своето. Затова трябва да бъдем по-внимателни и отговорни.

Какво бихте посъветвали родителите, които заради пандемията се питат дали да отложат задължителните ваксини на децата си?

Ако детето е здраво, съветвам родителите да имат доверие на своите лекари и да поставят ваксините според календара на България – както задължителните, така и препоръчrтелните.

Много се говори за ролята на витамин Д за имунната система, в чуждите медии дори се появиха информации за това, че хората, които страдат от недостиг на витамин Д е по-вероятно да се окажат с позитивен тест за коронавиру. Вашето мнение?

Няма сигурни данни, че витамин Д предпазва от коронавирус. Но със сигурност – витамин Д хормона, съчетан с рационално хранене, емоционален и физически комфорт, има изразен имуномодулиращ ефект.

А как да говорим с децата си за коронавируса, а и като цяло за болестите?

Смятам че, трябва да се разговаря за заболяванията като за съществуващ проблем, като се акцентира върху това, че може да се предпазим и излекуваме от много заболявания, както и върху факта, че детският организъм е с огромни възможности за възстановяване и излекуване. Важно е и децата да знаят, че има хора, които се грижат за здравето и сигурността им.

Кой е вашият най-голям страх, свързан с пандемията?

Моят най-голям страх е да не се преминава в крайности – паническо поведение до пълно неглежиране на проблема и здравето на другите хора.

А надежда?

Надеждата е свързана с това, че вирусите обичайно намаляват своята експанзивност. Работи се върху изпитанието на вече създадени ваксини и медикаменти. Здравните власти у нас и по света създват организация и методология за успешно спряване с този проблем.

„Гледайте на света през очите на дете, прощавайте бързо и откривайте нещо положително всеки ден“.  Това са ваши думи. Това ли е рецептата за щастие?

Може би това е една от рецептите, ако изобщо има рецепта. В различните моменти и ситуации човек може да бъде щастлив по различен начин. Убеден съм, че всяка една ситуация, миг и човек може да извади доброто у нас.

Ако приемем, че това, което се случва с коронавируса е следствие от друго, по-голямо, кой урок не сме научили?

Щастието, хармонията, благоденствието на хората не са даденост, която остава непроменена за вечни времена. Щастието, хармонията, благоденствието са процес, който изисква много усилия, упоритост, смелост и знания. Важно е, че не сме изолирани, а живеем в общество.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара