От 20 март (събота) в София ще влязат нови мерки в борбата с коронавируса. Те предвиждат затваряне на ясли, детски градини, училища, молове, заведения и фитнеси.

Това съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев след среща в Министерство на здравеопазването.

Ще се забранят и обществените прояви на открито и на закрито.

В София за последното денонощие бяха регистрирани 1116 новозараразени с COVID-19 от общо 4637 за цялата страна.

От понеделник мерките вероятно ще важат и за цялата страна.

Засега здравните власти не обсъждат ограничаване на движение извън населените места,  защото това е тежка мярка, тя пречи на хората, излишна е. Целта на локдауна е да се избегне струпването на хора, защото вирусът се предава по-лесно и на по-малки възрасти, обясни доц. Ангел Кунчев.

„Ситуацията с пандемията налага да се предприемат нови мерки. Натискът върху болниците е голям. Крайното решение за новите мерки ще бъде обявено в следващите дни. Конкретно решение се пише в момента. Мисля, че е назрял моментът за национално решение“, добави доц. Кунчев.

„Основното, което целим, е да се избегне възможността за предаване на вируса. За всички вече е ясно, че той се предава по-лесно и на по-малки възрасти. Заповедта трябва да излезе до няколко дни, тя трябва да е с минимален срок от 2 седмици“, каза още държавният главен здравен инспектор.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара