Сигурно си спомняш безсмъртната реплика на Павел Попандов от “Оркестър без име”: “Радиото е душата на една кола, мой човек. Т’ва от мен да го знаеш. Моторът може да е сърцето, обаче без душа накъде?!” В този брой на “Жената днес” ще те запознаем с по-важното по отношение на твоята музика в колата.

Музиката е атмосфера. Тя е твоята напълно непретенциозна и разнообразна компания на път. Точно заради това, нейното качество е от ключово значение.

Ако в колата ти има радио, касетофон, CD или какъвто и да е плейър, без значение дали е заводски (тоест направен от самия автомобилен производител) и работи, щом ти харесва как звучи – не го пипай.

Много автоборси обаче свалят аудиото от колата, защото с него и без него, цената на колата е еднаква, а ако го продадат отделно, могат да изкарат някоя кинта в повече. Това не е честно, но е част от играта.

Ако нямаш никаква музика – направи си.

Ако не познаваш човек като моя приятел Йонев, който може да ти направи приказно кар аудио със завързани очи – не се захващай. По-добре се обърни към фирма, където ще ти дадат и гаранция.

Фирмите, които монтират аудиосистеми за кола, са тези, които монтират и автоаларми и ксенонови фарове. Хубавото при тях е, че имат опит с монтажа на системи на много коли, знаят спецификите и освен това продават аудиосистеми. При тях просто си закарваш колата и си избираш музика.

Внимание!

Трябва ти добър плейър с добър тунер (тоест да хваща добре радио). Много е удобно да има управление от волана и ако държиш на това, питай за марка и модел, който да има такава опция. Да знаеш, че е скъпо.

Плейър с блутут – голямо удобство предвид масовото използване на смарт телефони.

Плейър без CD – само тунер и USB порт за флашка – едно добро и същевременно бюджетно решение.

Задължително купуваш плейъри с изходи за усилвател (чинчове от задната страна). Така можеш да подсилиш музикалната мощност в колата с автомобилен усилвател.

За говорителите

Благодарение на тях чуваш желания качествен звук и затова са особено важни. В колата имаш “подготовка за аудиосистема”, тоест заводско интегрирани говорители. Можеш да ги използваш при две условия: ако работят и ако нямаш особени претенции за високо качество на звука.

Другият вариант е да си купиш нови, по-качествени, с които да подмениш съществуващите. За предната система (говорителите в предните врати и таблото) търсиш комплекти двукомпонентни системи – басче за вратата и пищялка за таблото + филтри за тях.

За задната система (говорителите на задните врати и кората на автомобила) – това е мястото за по-големите размери на говорителите. Хубавият звук идва с по-големите говорители, които да пресъздават правилно звука в ниския диапазон – басовете. Добре би било, ако имаш място да монтираш дву-трикомпонентна система с 8-инчов говорител. Елипсовидните говорители са също добро решение. И за предната, и за задната система предпочитайте титаниеви високочестотни говорители (пищялки).

Може и да не разбираш нищо от това, което прочете, но просто го кажи на майстора дословно, а той знае какво да прави.

За тубата

Така се нарича онова голямо нещо в багажника, което се опитва да разбие камъните в бъбреците ти или колата, или което настъпи първо, докато „волумето е на мах”. Но. Неговото наличие в багажника ограничава мястото там. Да, саундът е изкъртваш, но да имаш чак пък туба ми се струва малко пуберско.

Колко струва?

Винаги съм ти казвал някакви ориентировъчни цени, но в случая става дума за адски голямо разнообразие от марки, модели и т.н. Гледай да е нещо, което да не бие на очи и за което да не си струва да разбият колата.

Съветите на експерта – Тодор Тиролски от веригата автосервизи “Мотоексперт”:

Музиката наистина е душата на колата, но моят съвет е да не се пипа по електрическата инсталация на автомобила, освен ако не е наистина наложително. Не че не вярвам на професионалистите, но всяка намеса извън заводски заложените кабели води до определен риск, а “електрическите” проблеми по колата са сред най-досадните и трудни за намиране. С две думи – предпочитайте автомобили с вече вградена музика (по възможност заводска) и разчитайте само на сервизи с добра репутация. Дори и при по-висока цена.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара