Страдате от безсъние или пък трудно заспивате. Но все още не искате да посягате към тежката артилерия от сънотворни. Има и друг подход: за да се справи човек с безсънието, не е лошо първо да открие причината. Американски психолози предлагат оригинален метод за справяне с проблема, стига да се разпознаете в една от определените от тях пет групи „трудно заспиващи“.

Мимози

Щом положат глава на възглавницата, хората от този тип моментално започват да превъртат през главата си сцени от спектакъла под заглавие „Работа“ и водят дълги диалози или спорове наум с колеги.

Хапче за сън: послушайте преди сън тиха и спокойна музика — действа успокояващо на вегетативната нервна система.

Пингвини

Легнат ли си, ръцете и краката им стават леденостудени. И не могат да се сгреят! В 95 процента от случаите този тип хора имат ниско кръвно.

Хапче за сън: правете горещи вани на краката преди лягане. Можете да добавяте към водата 1 ч. л. синап на прах – отлично затопля и отпуска.

Зайци

Още не са се завили както трябва и ги обземат смразяващи страхове. Страхуват се от колегите си, от болести, от житейски несгоди и т. н.

Хапче за сън: яжте вечер продукти, богати на белтъчини, или просто си спомнете доказалата се рецепта да се изпива чаша топло мляко преди лягане и ще заспите без грижи.

Кибритлии

Лесно изпадат в стрес или раздразнение от една дума. Нощем се въртят неспокойно и преживяват всичко, което им се е слу¬чило през деня. Неумението да се разтоварваш от напрежени¬ето заставя организма да отделя усилено хормони на стреса. Хапче за сън: легнете по гръб, свийте силно ръце в юмруци за няколко минути и после ги отпуснете с дълбоко издишване. Повторете същото с други групи мускули. Лека нощ!

Локомотиви

Цигара, изпушена непосредствено преди сън, отлага заспиването с 18 до 52 минути.

Хапче за сън: вместо цигара изяжте една ябълка.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара