Можеш ли да изброиш процедурите, терапиите и практиките, които правиш, за да изглеждаш така?

Храним се добре, избираме качествени продукти, спортуваме, употребяваме козметика за всяка част от тялото си и обичаме да посещаваме приятни места, за да храним душата си с положителни емоции.

Същите грижи, и това мъжете го знаят чудесно, трябва да се полагат и за автомобила. Не, не, ви караме да пренебрегнете себе си, за да се посветите на колата както обикновено правят мъжете.

Ние жените сме практични. Умеем да балансираме между „трябва“ и „искам“, затова сме сигурни, че лесно ще включите в ежедневието си и малко повече внимание за личния си автомобил и прилежащите му авточасти.

Ето от какво се нуждае той (или пък тя, ако сте я кръстили с женско име), за да ви служи добре и най-вече да е безопасна за вас и семейството ви.

Гориво

Може да звучи очевидно, но нека си признаем колко пъти сме карали неприлично дълго със светнала лампа за почти празен резервоар?

Вярно е, че има резерв, който ви позволява да се придвижите до най-близката бензиностанция. Така пише и в инструкциите.

Практически за различните видове автомобили този резерв е различен – от петдесет до сто и петдесет километра за по-големите превозни средства.

Карането на резерв обаче може да ви поднесе неприятна изненада и да ви остави на средата на пътя (или още по-лошо – на средата на кръстовището) без никакво предупреждение.

Когато оставите автомобила на резерв и помпата започне да засмуква от дъното, има опасност да засмуче боклуци от дъното на резервоара и те да запушат филтрите.

Филтри

Като казахме филтри, те са сред малките, но важни „аксесоари“ на автомобила, които имат нужда от периодична грижа и подмяна.

С тяхна помощ се пречистват въздуха, маслото и хидравличната течност на автомобила. Масленият филтър се сменя на всеки десет-петнадесет хиляди километра пробег. Въздушният филтър е добре да се подменя по-често – на всеки седем до десет хиляди километра.

От нов салонен филтър имате нужда след като сте навъртели 10 хиляди километра. Горивният филтър пък се подменя на всеки двадесет хиляди километра.

Как да познаете, че филтрите са за смяна?

Тъй като тези пречиствателни системи осигуряват гладката и безпроблемна работа на автомобила, запушването ще се отрази на цялостното преживяване от шофирането.

Например, двигателят няма да работи стабилно на всички видове обороти. Показателите за мощност ще спаднат, а разходът на гориво ще се покачи.

В купето ще усещате неприятна миризма, а стъклата ще се запотяват периодично.

Всяко едно от тези „явления“ е достатъчна причина да посетите сервиз или да поръчате нови филтри за автомобила си.

Смяна на накладките

Спирачните накладки осигуряват сигурността на автомобила като успяват почти мигновено да намалят и спрат напълно скоростта на въртене на колелата.

Като всяка част, която изпитва триене, тя се изхабява и трябва да се подменя относително често. Ако се движим с автомобила си само из града, този елемент се износва на 30 000 км.

Ако го използвате повече за пътешествия извън града, имате нужда от смяна на накладките по-рядко.

Към кого да се обърнете?

Колкото и информация да има, поправката на автомобила е най-добре да бъде оставена в ръцете на професионалист. Консумативите можете да купите както от самия автосервиз, така и да поръчате онлайн, но самата подмяна е най-добре да оставите в ръцете на специалистите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара