Френските алпийски курорти притежават чар, на който трудно се устоява. Първите снежинки за сезона ме лизнаха по лицето – дружелюбно и мокро като хъски спасител – във високопланинския Вал Д’Изер. После влюбването в алпийска Франция продължи: в най-високия – на 2300 м – европейски ски курорт Вал Торанс, намиращ се в сърцето на най-голямата свързана ски зона в света Les 3 Vallees. Трите долини приютяват още белите перли Куршевел, Марибел, Ле Менюир, Ла Тания, Сен Мартен, Орел и Брид ле Бен.

Беше вечер, когато пристигнахме в савойското селце Вал Д’Изер и то веднага ни приласка с романтичния танц на снежинките си, с игривите примигвания на светлинните гирлянди, украсили фасадите на хотели и шалета от камък и дърво. После приветливото лоби на петзвездния хотел Le Blizard ме прегърна в скута си, а когато от топлата си и мека като ръкавица стая излязох на терасата и видях окъпания в лунна светлина заснежен зъбер отсреща, си казах: „Неката зимата започне сега!“

Цялото ми същество настояваше да празнува първата ми за сезона среща със зимата. Във Вал Д’Изер и Вал Торанс ски се карат от ноември почти до средата на май. Снегът по пистите е перфектен до последно, а цените са по-изгодни отколкото в пика около Коледа и през февруари, когато са ваканциите на френските ученици. „Влез със ските в пролетта“ е мотото на ниския алпийски сезон, който има своите предимства (освен ценови), защото през април и началото на май снегът омеква денем и става удобен за децата и по-неопитните. Всъщност това е идеалното „учебно“ време за каране на ски. Но дори през лятото двата близки ледника осигуряват условия за ски тренировки.

Вал д’Изер е разположен на 1850 м надморска височина и е съхранил в архитектурата си

характерния за Савоя планински стил.

Старинната църковна камбанария, очарованието на тесните улички и изобилието от магазинчета внушават уют и топлина. Постоянните му жители са не повече от 2000. Във Вал д’Изер автобусният транспорт е безплатен и се движи начесто от 7 сутринта до 11 вечерта. С удобните и бързи автобуси се стига до покрайнините, откъдето 50 лифта се качват до общо 400-те километра писти на курорта. Ски пропускът за ден струва 55 евро. Трасетата са така идеално обработени, че може със затворени очи да се кара по тях  – нещо изключително важно в най-високите участъци, където се стелят мъгли в по-сурово време. Пистите тук са подходящи за любители на белите спортове с всякакви умения – от абсолютно начинаещи (дебютанти – както галантно ги наричат французите) до световни шампиони и фенове на адреналина. Стотиците оръдия за изкуствен сняг са винаги готови да компенсират пропуските на природата и да се включат с навременна помощ в по-ниските зони или в по-меките зими. Всеки декември тук има състезания от Световната купа.

Ecole de Ski Francaise, най-голямото ски училище във Франция с подразделение и тук, се слави с най-скрупульозно и дълго обучавалите се ски инструктори в света (често бивши състезатели). Една от тях е Илейн – шотландка с широка усмивка, пристигнала преди 20 години във Вал Д’Изер заедно с брат си, състезател и шампион, и останала завинаги. Днес живее в градчето с дъщеря си и твърди, че по-хубава работа от нейната няма. Наред с безценните съвети за карането на ски, Илейн споделя с нас къде продават най-евтиното кафе във високата планина. В кафетерията Le Lounge (в станцията на кабинковия лифт, извеждащ до склоновете на Solaise) еспресото е 1,70 евро, а топлите кроасани 1-2 евро. Няколко сепарета с пъстър интериор, безплатен интернет, чай от алпийски билки и сгряваща френска лучена супа, придружени с изумителни гледки към върховете и ослепително синьото небе – е, не е ли това мечтаното място за отмора след серия спускания?

Наблизо се намира най-високият хотел в цяла Франция –

Refuge de Sоlaise, който отвори врати миналата зима. Помещава се на 2551 м надморска височина в ремонтираната култова сграда на някогашната последна станция на лифта. Всъщност говорим за първия кабинков лифт във Вал Д’Изер, който е бил открит през далечната 1939 г. След цели 74 години вярна служба го пенсионирали и затворили през 2016 г., а сега иконичното му здание е преобразено в хотел с 34 стаи и 3 луксозни апартамента. Съществена част от него е и елегантната туристическа спалня с 14 легла, традиционна за всеки заслон (refuge – от фр.). Странната еклектика на Refuge de Sоlaise се обяснява с факта, че хотелът е класифициран като планинско убежище и като такъв няма звезди, макар да предлага условия като за пет. Той не е и съвсем довършен – предстои откриването на спа център с 23-метров басейн и магичен изглед към долината, на библиотека, коктейл бар и зали за семинари, кино и игри. Проект от този мащаб на 2551 м височина се реализира за първи път в Алпите и довършителните работи са били допълнително усложнени от рекордните снеговалежи и ниските температури миналата година.

Общо 3 високоскоростни гондоли в курорта откарват директно до ски зоната, без каквито и да било опашки и стълпотворения. Цели 2800 души на час (преди са били 933) може вече да превозва новият лифт La Daille gondola с италиански дизайн от Pininfarina (собственици още на Ferrari и Mazerati). Кабинките му са с отопляеми седалки и wifi – не за 4-ма, а вече за 10-има. С La Daille gondola можете да се качите за 4 минути и половина по светло, но и по тъмно във високата планина – например, за парти с жива музика в apre-ski клуба La Folie Douce. Запомнете това име – „сладката лудост“ е патент на Вал Д’Изер, но веригата има заведения още във Вал Торанс и други престижни курорти във Френските Алпи.

La Folie Douce във Вал Д’Изер неведнъж е оглавявал класациите за най-добър апре-ски бар в Европа, често попада и в световния топ 3. Купонът на пистата по традиция започва още следобед – с танци на открито, включително върху дървените маси (направо със ски обувките), и с гейзери от музика и шампанско. Вътре зоните за по-кротки забавления са сепарирани: винарна, пура бар, изба със сирена, където на почит са най-вече местните савойски деликатеси, но може да се намери и швейцарско сирене с канабис. Прочути

шеф готвачи и диджеи гостуват

в това своеобразно високопланинско вариете. Публиката се грее на откритите огньове навън, наблягайки на танците и силни питиета, или пък пристига с лифта във вечерно облекло за специалните събития вътре, щедро поляти с отбрани френски вина и шампанско в съпровод от пресни стриди и хайвер.

Следващата ни спирка в Алпийска Франция е Вал Торанс – най-високият ски курорт в Европа. Освен с внушителните си 2300 метра надморска височина и 150 собствени писти, той е уникален и с местоположението си в Ле Троа Вале. Трите долини предлагат достъп до общо 600 км ски трасета с 334-километров пробег, обозначен със знаци, и почти 200 лифта.

Вал Торанс с право е признат за несравним по качество на снега, гарантиран от ноември до май, и с количествата снеговалеж и слънце. Заобиколен от 6 ледника и 6 върха над 3000 м, той осигурява гледки без паралел в другите ски курорти. От неговия връх Caron (3200 м) се открива импозантна панорама към билата на 1000 други първенци във френската, швейцарската и италианската част на Алпите.

Перфектно поддържаните му склонове предлагат спорт и отмора за всички – било то спокойна спа почивка или екстремни натоварвания, разходка със снегоходки из природата или веселия на открито.

Тук е най-дългата toboggan писта в Европа,

дълга 6 километра, които ви гарантират 45 минути нонстоп спускане. Други зрелищни атракции са шофирането по лед и нощните преходи с моторни шейни по пистите (на снегомобилите се монтират двуметрови неонови мачти в синьо, зелено, оранжево и цветната кавалкада свети отдалеч в тъмното). Може да се повозите и с кучешки впряг – шейната с 6 кучета се управлява от водач на цена за двама от 90 евро за час.

На старта си през 1969 г. Вал Торанс с неговото сюблимно местоположение на 2300 метра изглеждал като неосъществим, мегаломански проект. Следва скромно начало през 1972 г. с 3 влека и неколцина звездни за времето си посетители на курорта, който постепенно се разраства. В същата 1972 година тук е основана първата Ecole de Ski Francaise с петима ски инструктори. Днес Вал Торанс е седалище на най-голямото ESF училище на Франция и е четирикратен победител в класацията за „най-добър ски курорт в света“ на World Ski Awards (2013 г., 2014 г., 2016 г. и 2017 г.) Освен това четири пъти е начело в европейската класация на ски курортите и е петкратен първенец сред конкурентите си в родината.

Всички хотели и шалета на Вал Торанс се намират буквално върху пистите – просто човек трябва да излезе от гардеробната, да си сложи ските и да се спусне към най-близкия лифт. За начинаещите скиори също има фантастични условия – широки и леки писти, отстрани с движещи се под прозрачен тунел ленти, които като вълшебно летящо килимче връщат „дебютантите“ обратно горе. Учителите французи, които срещнахме във Вал Торанс – като Бернар, носещ името на светеца-покровител на всички планински хора – бяха изключително подкрепящи, отзивчиви и усмихнати.

Курортът е безспорен фаворит на най-запалените скиори, които през ваканцията искат да карат ски от сутрин до вечер, без да губят каквото и да било време. Лифтовете се качват на 3500 м – до най-високите точки за каране на ски в Европа. Градски транспорт във Вал Торанс няма и паркирането по улиците е забранено, за да не пречи нищо на снегорините да почистват. Автобусите с туристи спират на специални паркинги в преддверието на курорта. Придвижването между хотелите и ресторантите (ако не сте на ски) става с помощта на шатъли – безплатен вътрешен трансфер може да се поръча на всяка рецепция.

Аскетичен като архитектурен силует отвън и по френски изящен отвътре,  курортът компенсира липсата на рустикална улична атмосфера с щедър лукс, впечатляващ дизайн и рядко внимание към детайла в самите хотели и ресторанти. Най-добрите образци в това отношение са хотелите Altapura и Pashmina, които заслужават специално внимание.

Във Вал Торанс се предлагат и семеен тип жилища от всякакъв калибър – от по-скромни по размери апартаменти до ултралуксозни вили с по 4-5 спални, собствен басейн, сауна, киносалон, ски гардероб, обширна трапезария и оборудвана с всичко необходимо кухня. Типичните за Френските Алпи самостоятелни шалета осигуряват на големите скиорски фамилии или компании комфортна домашна обстановка далеч от дома. Обзавеждането навсякъде е дизайнерско и съперничи по красота само на космическите изгледи към планината. Цената на някое от чисто новите луксозни шалета Koh-I Nor, например, излиза около 10 000 евро за седмица в ниския сезон. По Коледа може да стигне и 40 000 евро, но това върви с личен иконом, камериерка и майстор готвач.

Управата на Вал Торанс е разработила даже собствена антистрес-програма с помощта на д-р Philippe Rodet (автор на бестселъра „Щастие без хапчета) за гостите, които искат да се освободят през почивката си от натрупаните тревоги и напрежение. Тя включва техники за медитация, дихателни упражнения, съвети за релаксиране и йога асани. Кристално чистият въздух и величествените гледки към Алпите обаче сами по себе си са предпоставка да сте щастливи тук.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара