Празничният сезон отмина, но последиците от него ни съпътстват по-дълго, отколкото предполагаме. Последните месеци от годината са свързани с главоломно покачване на нивата на стрес: трескаво купуване на подаръци, приключване на работните задължения, пътувания, посрещане на гости, организация за Нова Година.. Всички тези иначе приятни занимания са част от един всеобщ сценарий и могат да доведат и най-спокойния човек до прегряване.

Според Елизабет Скот, експерт по управление на стреса, „твърде много дейности, дори и да са забавни занимания, могат да доведат до прекалено голям празничен стрес и да ни накарат да се чувстваме по-скоро затрупани и замаяни, отколкото изпълнени и щастливи“.

Връщането към нормалния ритъм на живот може да отнеме повече от месец след празниците. Следните 5 съвета са най-добрият начин за ускоряване на този процес:

Хидратирайте се 

Общоизвестен факт е, че организмът има нужда от хидратация след дълъг период на прекомерно хранене и употреба на алкохол. Усещането за подуване и тежест може да се дължи на прекаляване със солта, което от своя страна може да причини задържане на вода. Голяма чаша топла вода с лимон сутрин има изключително благоприятно въздействие, тъй като прясно изцеденият лимон спомага за задействане на храносмилането и за усвояване на тежките, мазни храни.

Движете се повече

Раздвижването на кръвта в организма е идеалното средство за справяне с махмурлук и преяждане. Не е нужно движението да е натоварващо – разходки, леки тренировки или йога биха свършили чудеса. Дори няколко минути са достатъчни, за да повишат настроението и да възвърнат енергията.

Спете повече

Това със сигурност не означава 3 дена отпуска, за да си починете от почивката. Декември традиционно е изпълнен с ангажименти и тържества, вечерите са дълги, а сутрин невинаги има достатъчно време за почивка. Върнете си нормалния режим, като се опитате да спите поне по 8 часа на вечер плътно за една седмица.

Консумирайте лека храна

Организмът лесно привиква към по-солени ястия, повече захар и мазнини. Преходът към по-леки храни и по-малки порции не е лесен, но специалистите препоръчват приемането на зеленчуци, плодове, ядки и риба, които няма да затормозят храносмилателната система допълнително.

Приемайте хепатопротектори

В съчетание с останалите съвети за пречистване на организма, приемането на хепатопротектори стимулира регенерацията на черния дроб след прекомерна консумация на храни и алкохолни напитки. В аптеките се предлагат различни алтернативи на лекарствени продукти на растителна основа, които облекчават усещането за тежест. Есенциалните фосфолипиди са група хепатопротектори, които възстановяват и поддържат структурната стабилност на чернодробните клетки, увреждаща се под въздействието на големи количества алкохол, мазни храни и лекарства.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара