Сега ще те запознаем с горивото на колата ти. Ще си кажеш: „Е, какво пък толкова, нали цветът й е супер, какво ме интересува горивото?”. Интересува те и сега ще ти обясним защо.

gas-158124_1280Бензин. Най-често използваното гориво за кола. Минусът е, че е скъпо, макар че точно сега то доста поевтиня. Бензиновите коли харчат повече. От 6 на сто нагоре, каквото и да пише в рекламните им брошури. Ако натовариш колата, пуснеш климатика, пътувате 4-ма и карате със 130, ще ти харчи 10. Но. Бензиновият мотор е здрав и супер лесен за поддръжка. Всеки сервиз може да се справи с проблем на бензинов двигател. Тези коли са силно препоръчителни, ако караш под или около 10 000 километра годишно.

Дизел. Модерни, прецизни и истински икономични агрегати. При дизела можеш да постигнеш тотална икономия на гориво. Говорим за 4-5, максимум 6 на сто, при горепосочените условия. Това не е за пренебрегване, освен това модерните дизели нямат проблем със специфичния шум на мотора. Но. Дизелите са скъпи. И новите, и втората ръка. Освен това имат един гаден филтър за твърди частици, който е по-капризен от Николета Лозанова, и най-често ползвателите му просто го демонтират. Дизеловият мотор става ад, когато се развали, защото има десетки системи покрай него. Той е и капризен към качеството на горивото и към ниските температури, затова трябва задължително да зареждаш в големи и читави бензиностанции, където горивото е с постоянно качество. Дизеловите автомобили си струват, ако не се спираш и минаваш около и над 30 000 километра годишно. Тогава всичките негативи се изплащат от по-ниския разход на гориво.

Газ. Не можеш да монтираш газова уредба на дизелова кола. Това първо. Газовата уредба си струва и е направо задължителна, ако е заводска. Ако е допълнително монтирана, трябва да бъде около 1500 лева и да се монтира в добър сервиз. Газта е левче за литър, което е оферта и уредбата се изплаща за година-две. За да не ти заема място, може да се монтира на мястото на резервната гума, но тогава гумата ще ти е в багажника. Това е един лек негатив, който се решава, като смениш оргиналната резервна гума с “патерица”. Това са по-малки гуми, които се използват за резервни. Да знаеш, че газовите уредби трябва да се впишат в талона, което значи ходене в КАТ, както и да се преглеждат през 10 000 километра в сервиза, където са монтирани. Много е важно да не се пропускат тези сервизни интервали! Покрай поевтинялото гориво и газовите уредби са леко поевтинели.

Метан. Още по-евтино от газа, но има проблем с пробега и със самите метанови уредби. Абе, ако не си такси, не се занимавай с метан.

Хибриди и електрички. Те са скъпи. И редки. Ако не са чисто нови, едва ли ще ги намериш на вторичния пазар. За тях сме ти обяснявали в детайли в минал брой.

Водордни. Ти да не си инженер?!

gasoline-175122_1280

Съветите на професионалиста – Тодор Тиролски от веригата сервизи “Мотоексперт”:

Аз лично бих препоръчал бензин с турбо. Новите коли са с малолитражни мотори, но оборудвани с турбо, стават истински зверчета – достатъчна мощност, невероятен старт и разходът на гориво е поносим. Единственият негатив е по-малкият ресурс на мотора, но в крайна сметка няма да векуваме с една кола, я!

Дизеловият мотор е хубав, докато е нов – под 200 000 км. След това се започват разходите. Я дюза, я турбинка и спестените пари от гориво се дават за ремонти. Симо го е обяснил чудесно.

Хибрид е симпатично, ама малко скъпа е първоначалната инвестиция.

Електрически автомобил – напълно „за”. Симо нищо не разбира. Но все още няма развита мрежа за зареждане. Тръгваме за морето и къде ще заредим? Не сме дорасли още за електрически автомобили, може би в близките 5-10 години и ние ще станем като Европа.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара