Защо тъгува Гилбърт Грейп

2

Романтична филмова драма от 1993 г., режисирана от Ласе Халстрьом с участието на Джони Деп, Леонардо ди Каприо и Джулиет Люис. Сценарият е написан от Питър Хиджис по едноименния му роман от 1991 г.

Филмът разказва историята за млад мъж – Гилбърт Грейп (Деп), който живее заедно със семейството си в малкото градче Ендора където животът е бавен, рутинен и най-вече скучен. Единственото раздвижване в селището и семейство Грейп, обикновено произтича от пакостите на малкия брат Арни (Ди Каприо), който страда от психическо заболяване.

Леонардо Ди Каприо е номиниран за награда „Оскар“, в самото начало на кариерата си, за ролята на Арни Грейп. Но така и не го получава.

Плажът

3

Младият американец Ричард (Леонардо ДиКаприо) тръгва на пътешествие с раница на гърба. В Тайланд той се запознава с двама французи. Тримата достигат до тайнствен остров и най-прекрасния плаж на света. Красивият остров крие мрачни тайни и опасности. Ричард и приятелите му осъзнават, че рисковете, изненадите и неочакваните обрати са много повече от приятните мигове. Филмът е създаден през 2000 г. по романа на Алекс Гарланд.

Бандите на Ню Йорк

4

Филм на режисьора Мартин Скорсезе. В култовата лента от 2002 година участват звездите Леонардо ди Каприо, Камерън Диас и Даниъл Дей-Луис. В нея се разказва за кървавите сблъсъци между ирландски eмигранти в нюйоркския квартал „Файв пойнтс“ в средата на 19 век.

Хвани ме, ако можеш

5

Стивън Спиплбърг режисира през 2002 г. „Хвани ме, ако можеш“. В него участват Леонардо ди Каприо и Том Ханкс. Разказва се за Франк Абигнейл Мл., който още преди деветнайстия си рожден ден успешно открадва милиони долари, преструвайки се на самолетен пилот, доктор, адвокат и прокурор. Основното му престъпление е подправката на чекове. Накрая става толкова добър, че ФБР се обръща към него, за да хваща други измамници.

Авиаторът

6

„Авиаторът“ на Мартин Скорсезе разказва за златните години на една велика американска легенда – Хауърд Хюз (в ролята Леонардо Ди Каприо). Младият и привлекателен богаташ пристига в Холивуд и веднага се хвърля в дълбокото с най-скъпият филм за времето си. Както повечето неща, с които се занимава Хюз, филмът му носи печалба. Много скоро милионерът започва да се интересува повече от самолетите във филмите си, отколкото от киното и започва да създава собствени дизайни за летателни апарати. Парите и смелостта на младия Хюз привлича жените и той става известен със завоеванията си – красиви и талантливи кино звезди. Но постепенно става ясно, че реалността се изплъзва от хватката му. В края на живота си Хауард Хюз се затваря в себе си и живее само в една малка стая, далеч от света, който не може да възприеме.

От другата страна

7

„От другата страна“ също е режисиран от Мартин Скорсезе. Ченгето-новобранец Били Костиган (Леонардо ДиКаприо) е отраснал сред престъпници. Това го прави съвършената къртица, внедрения човек в бандата, ръководена от боса Франк Костело (Джак Никълсън). Неговата работа е да спечели доверието на Костело и да помогне на старшите детективи (Марк Уолбърг и Мартин Шийн) да се справят с Костело. Междувременно Колин Съливан (Мат Деймън) от „Специални разследвания” се радва на всеобщо доверие. Никой не подозира, че той е къртицата на Костело. Пресичането, двойната игра и сблъсъкът между тези прикрити самоличности са в основата на възторжено посрещнатия филм за престъпления и техните последици.

Кървав диамант

8

„Кървав диамант“ от 2006 г. е режисиран и копродуциран от Едуард Дзуик, участват Леонардо ди Каприо, Дженифър Конъли, Джинмон Хонсу, Майкъл Шийн и Арнолд Вослу. Заглавието е наименование на т.нар. кървави диаманти – диаманти, добити в конфликтните африкански региони (най-вече в Западна Африка), печалбите от които се използват за поддържане на конфликти чрез купуване на оръжия и материали за въоръжени групировки или правителствени военни части. Филмът е номиниран за пет награди Оскар, а Леонардо – за най-добър актьор. Но отново не печели.

Злокобен остров

9

„Злокобен остров“ е от 2010 г. Режисьор на филма е отново Мартин Скорсезе и това е четвъртият филм, в който големият режисьор работи с Леонардо ди Каприо.

През 1954 г. федералният шериф Теди Даниълс поема разследването на случай с изчезването на пациент от лудница, разположена на остров. След започване на разследването странни събития го карат да си мисли, че е получил случая, защото лекарите експериментират с пациентите си. Теди тръгва по обещаваща следа, но управата на болницата не му разрешава достъп до архивите, които могат да разрешат целия случай. Когато ураган прекъсва всички връзки с континента, Теди започва да се съмнява във всичко – в собствените си спомени, в партньора си, дори в разума си. Теди прави нови и все по-тревожни открития относно случая и самия остров, като същевременно започва да се чувства и изглежда все по-болен. До края на филма напрежението нараства постоянно, докато един обратен завой преобръща цялата история и остава зрителя напълно безмълвен.

Генезис

10

Леонардо ди Каприо е Дом Коб, специалист по индустриален шпионаж, който извлича информация от подсъзнанието на своите жертви, докато сънуват. Обвинен в убийството на жена си, Коб е принуден да емигрира и е лишен от възможността да вижда децата си. За да възвърне стария си начин на живот, той приема предложението да изпълни една последна поръчка. Задачата е да направи генезис (да създаде предварително планирана чужда идея) в съзнанието на основния конкурент на последния си клиент, като проникне в подсъзнанието му чрез съня му.

Джанго без окови

11

Историята на режисьора Куентин Тарантино ни отвежда в северноамериканския юг две години преди Гражданската война и ни разказва историята на роба Джанго (Джейми Фокс), който с помощта на каления ловец на глави Шулц (Кристоф Валц) се опитва да освободи жена си от нейния господар Калвин Кенди (Леонардо ди Каприо) – безмилостен робовладелец и собственик на клуб “Кендиленд”, в който жените робини се експлоатират и насилват като сексуални обекти, а мъжете участват в смъртоносни схватки. Блестяща роля за ди Каприо.

Великият Гетстби

12

Филмът е екранизация на „Великият Гетсби“ от Франсис Скот Фицджералд (1896-1940) – най-четения роман, написан от американец, през ХХ век.

В книгата е описана еуфоричната атмосфера, обхванала Източното крайбрежие на САЩ през 20-те години на миналия век – „ерата на джаза“.

В центъра на повествованието е романтичната и трагична фигура на Джей Гетсби, загадачен милионер с неясно минало, който непрекъснато организира внушителни разюздани партита, а сърцето му копнее за отминала и вече несподелена любов.

В централните роли са Леонардо ди Каприо и Кери Мълиган, а историята е видяна и разказана от приятеля Ник Карауей (в ролята Тоби Магуайър).

Вълкът от Уолстрийт

13

„Вълкът от Уолстрийт“ е американска черна комедия от 2013 г. на режисьора Мартин Скорсезе по едноименния мемоар на Джордан Белфорт. Продукцията е вдъхновена от автобиографичната книга със същото име, дело на бившия стоков брокер от Лонг Айлънд, Джордън Белфорт. Сценарият е на Терънс Уинтър, а Леонардо ди Каприо изпълнява ролята на борсовия брокер (Джордън Белфорт), който управлява фирма, занимаваща се с измами с ценни книжа на Уол Стрийт през 90-те години на ХХ век.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара