Изложба „Следите на съвременното турско изкуство“ е подредена в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към Министерството на външните работи. Експозицията се открива на 1 февруари, съобщават организаторите от посолството на Република Турция в България.

Събитието е по повод 100 години от основаването на Република Турция. Изложбата продължава до 10 февруари. В нея са показани творби на доайените на съвременната турска живопис като проф. Ергин Инан, проф. Балкан Наджи Ислимиели, проф. Сюлейман Саим Текджан, проф. Халил Акдениз, проф. Деврим Ербил, Екрем Кахраман, проф. Айдън Аян и проф. Мустафа Пилевнели. Домакин на събитието е посланикът на Република Турция в София Айлин Секизкьок, съобщават организаторите.

За откриването на експозицията у нас пристига проф. Деврим Ербил, който е предвидено да се срещне с представители на художествените среди, академичната общност и студенти от България на 3 февруари. Той ще даде конференция на тема съвременното турско изкуство и живопис.

Проф. д-р Деврим Ербил е роден през 1937 г. в Ушак. След завършване на средното си образование в Балъкесир, през 1955 г. постъпва в катедра „Изобразително изкуство“ на Академия за изящни изкуства в Истанбул. Там следва като студент на турски художници Халил Дикмен и Бедри Рахми Еюбоглу.

Изложбата „Следите на съвременното турско изкуство“ се осъществява в сътрудничество с Министерството на външните работи на България.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара