Мария Константинова е водещ в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR „България сутрин“ заедно с Виктор Дремсизов. Преди да се присъедини към екипа през март 2021 година, тя отразява политически, социални и обществени теми в сайта news.bg.

Мария има бакалавърска степен по „Журналистика“ и е дипломиран магистър специалност „Връзки с обществеността“, а към момента продължава да обогатява знанията си като докторант по „Журналистика“. Преминала е много курсове и обучения по телевизионна журналистика.

Вече няколко години си водеща на сутрешния блок „България сутрин”. Това всъщност е една от най-предизвикателните и трудни роли в една телевизия. Как преминава един твой ден?

Всеки мой ден е много различен и динамичен. Доскоро започваше много рано, около 04:00 часа, а вече в 6:30 и още със събуждането пускам телевизора и следя новините и другите сутрешни блокове. След това отивам в телевизията, където заедно с екипа обсъждаме последни детайли и промени по предаването. Приготовленията продължават с грим, облекло и след това с Вито се качваме в студиото, където ни поставят микрофоните и сме готови за ефир. Следва 2 часа жив ефир, който винаги е предизвикателство, защото преминаваме през най-различни теми – от потребителски през политика и накрая до култура и изкуство.

Денят ми обаче не приключва след края на двучасовия ефир, а напротив, следва работа за следващия ден – теми, гости и подготовка по разговорите. Така че един мой ден започва рано и приключва късно, защото работата ни изисква много отдаденост и посветеност. Най-хубавото обаче е, че всеки ден се срещаме с много хора и научаваме по нещо ново.

Наскоро обявихте, че форматът на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR се променя и вече ще посрещате зрителите от екрана в 09:30 часа. Какви други промени да очакваме?

Да, промяната в „България сутрин“ започва с началния час, но със сигурност имаме с какво още да изненадаме нашите зрители. Вече имаме нов колега, ко-водещ в лицето на Иван, който е създаден с помощта на изкуствен интелект. Това е иновация, с която започваме пролетния сезон на предаването и освен това с новата технология ставаме първата телевизия в България, която се възползва от услугите на изкуствения интелект. Освен това, наред с рубриката „Златните“, в която продължавам да срещам зрителите на Bulgaria ON AIR с шампионите на България, този сезон ще представим и новата рубрика „Вдъхновителите“.

Кои са “Вдъхновителите” и с кого предстои да ни срещнеш?

Имам дълг списък с гости, не ми се иска да издавам твърде много, но това, което мога да кажа е, че това ще бъдат съвременните вдъхновители, личности, които са посланици на различни каузи и които с примера си доказват, че добротворчеството е заразно. Съвсем скоро зрителите на Bulgaria ON AIR ще могат да видят и първия епизод.

Освен сутрешната ти половинка Виктор Дремсизов, екипът ви вече включва и уникалния за българския тв пазар ко-водещ AI Иван. Разкажи ни малко повече за него. Как се появи идеята и какво е усещането да си в екип с изкуствен образ?

Идеята се роди след много разговори с екипа на предаването и след много теми, които направихме за изкуствения интелект. Оказа се голямо предизвикателство за нас и продуцентите – Нели Златева и Веселин Гарабитов, които основно се занимават с AI Иван. Искахме да покажем, че изкуственият интелект може да бъде от полза в работата на журналистите и, че на този етап не съществува реална опасност той да ни измести. AI Иван ни помага в презентирането на анкетите на нашия сайт bgonair.bg, като също така има и своя рубрика, в която запознава както нас с Виктор, така и зрителите с най-новите приложения на изкуствения интелект в различни сфери на живота. За нас като водещи беше предизвикателство да работим с AI Иван, но за момента доста добре се разбираме с него. Хубавото е, че всичко, което той казва минава през проверка от екипа и това със сигурност означава, че няма как да си прави своеволия. Иначе си има своя характер, учи се на български и проявява капризи в произнасянето на някои думи, но с повече упражнения се справя успешно. Истината е, че сме доволни от това, че AI Иван е част от екипа ни, защото това е бъдещето, а ние трябва да сме в крак с него.

Намираш ли за основателен страха на обществото от изкуствения интелект и смяташ ли, че AI Иван ще разклати доверието на зрителите?

Разбирам притесненията и страха на хората, защото като всяко ново нещо първоначалното възприятие за него е негативно. Нещо съвсем нормално за нас, българите. Сигурна съм обаче, че ако повече хора имат възможност да се докоснат до него, ще разберат неговите ползи. Важно е обаче да знаем, че границите на изкуствения интелект ги поставяме ние. Той може да навлезе във всяка обществена сфера до там, докъдето ние, хората, му позволим. AI Иван е само пример за това, че ни помага в работата, отколкото да ни пречи или да се опитва да ни измести. Ако дори се опита да го направи, ние, разбира се, ще сме готови да му покажем кой командва.

Всяка седмица ти интервюираш едни от най-великите ни  спортисти в „Златните”. Кой е за теб е най-запомнящият се роден атлет и коя е историята, която няма да забравиш?

До този момент в рубриката „Златните“ имах възможност да се срещна с едни от най-великите ни спортисти, това са Йорданка Благоева, Весела Лечева, Илияна Раева, Нешка Робева, Петър Стойчев, Йордан Йовчев, Румяна Нейкова, Евгения Раданова, Тереза Маринова, Станка Златева, Таня Богомилова и още много други, които безспорно са част от златната спортна история на България. Много съм щастлива, че работата ми ме среща с тези спортисти, накарали ни да се чувстваме горди българи неведнъж. Имала съм много емоционални разговори с тях, но една от най-запомнящите се срещи е тази с властелина на халките, както всички го наричат – великия Йордан Йовчев. Успехите му в гимнастиката са безспорни, той е участвал на общо пет олимпиади, като е носител на цели четири олимпийски медала – един сребърен и три бронзови. Йовчев определено знае цената на труда, които е положил, за да стигне до отличията, но никога няма да забравя това, което ми каза в интервюто, а то беше следното: „Няма пряк път към успеха, трябва постоянство и желание“. Тези думи според мен трябва да се превърнат в девиз за всеки млад спортист и за всички, които искат да следват примера на Йордан Йовчев. Това е и мисията на рубриката „Златните“ – да мотивира младите чрез примера на най-успелите ни спортисти.

Как би описала развитието си в Bulgaria ON AIR, какви са амбициите ти в журналистически план и каква е следващата стъпка?

Работата в екипа на „България сутрин“ и на Bulgaria ON AIR е истинско удоволствие, защото още от самото начало успяхме да се сработим много добре и днес мога смело да кажа, че сме се превърнали в семейство. Привилегия е да имаш екранен партньор като Виктор Дремсизов. Щастлива съм, че във всеки момент мога да разчитам на него и, че благодарение на него се чувствам много по-спокойна в ефир. Вече се разбираме само с поглед, а това е много важно за хора, които споделят голяма част от ежедневието си заедно. Освен всичко сме и много добри приятели, което още повече ни сплотява. Засега смятам, че съм на моето място в Bulgaria ON AIR, a за следващата стъпка – само времето ще покаже.

Виждаме те в студиото, но бихме искали да научим коя е Мария Константинова извън него – разкажи ни малко повече за теб извън ролята на опитен журналист.

Когато имам време за почивка обичам да пътувам, да опознавам нови места и култури, да споделям времето си с най-любимите ми хора. Като цяло съм любопитен човек, което според мен е много важно качество за един журналист, затова ми харесва постоянно да научавам нови неща. През свободното си време обичам и да чета книги, повече залагам на биографии и психология. Голяма моя страст е и спортът, тъй като дълги години съм се занимавала със спортни танци. Освен това съм и истински фен на баскетбола. Колкото и странно да прозвучи, денят ми не минава, ако не съм отделила време и за някое интересно интервю на мои колеги. Следя какво правят, защото обичам да си сверявам часовника и да се уча от тях, защото съм сигурна, че от всеки журналист може да научиш нещо и да го пречупиш през своята призма. Вярвам обаче, че всеки трябва да има свой почерк.

Говорейки за изкуство, този сезон Bulgaria ON AIR заложи на нестандартен подход, връщайки на екран едни от най-големите и емблематични български филми и сериали на всички времена. Има ли някое заглавие, което е по-специално за теб или за твоите родители, които са израснали с тези филми?

Харесвам много българските филми и сериали. Смятам, че те носят история със себе си и дават много уроци. В България имаме прекрасни актьори, които са оставили трайна следа с таланта си. Точно затова трябва да се цени много българското кино. Едни от заглавията, които много харесвам са „Хъшове“ и „Капитан Петко Войвода“, на които и зрителите на Bulgariа ON AIR ще могат да се насладят този сезон.

За финал на нашия разговор, какви са новите предизвикателства, които си пожелаваш да покориш през 2024 година?

Предизвикателствата са ежедневни, затова работата ни е толкова интересна и вълнуваща. Това, което си пожелавам е здраве и вдъхновение, за да може да радваме зрителите на „България сутрин“ с интересни истории, експертни анализи и коментари. Пожелавам си и да имаме възможността да събуждаме хората с повече позитивни новини!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара