Не знам дали знаеш, но първите коли са били проектирани да се движат с ток. После дошла голямата нефтена революция и се оказало, че бензинът е по-евтината алтернатива на тока и електрическите коли загинали. Каква ирония! Растящите цени на петрола и фактът, че това все пак е изкопаемо гориво, което няма да е вечно, накараха инженерите да търсят алтернативи. В този брой ще те запознаем именно с тях.

Не съвсем без бензин.

Алтернативното задвижване не праща бензиновия двигател директно на боклука. Повечето коли го ползват като основен или допълнителен. Това са хибридите. Пионерите тук са от ”Тойота” с техния модел “Приус”, който повече от десет години е една наистина практична кола, която използва електрическо задвижване при ниски скорости (когато се хаби най-много бензин и съответно се изпускат най-много вредни газове). При високи скорости се работи на бензинов двигател. Позитивът е, че това наистина се оказа масов и успешен модел, наистина е много пригоден за движение в града и наистина е безшумен, икономичен и не цапа. Негатив? Има. Като се качи на магистралата, гори яко бензин. Заради батериите масата на колата е значителна, а оттам и изискванията на мотора за гориво.

Не всяко алтернативно задвижване означава хибрид.

Plug-in представлява бензинов или дизелов двигател с електрическо задвижване, което позволява на колата да се движи само на ток в рамките на 30-ина километра и да се зарежда от станции за зареждане. Много е подходяща за градове с развита инфраструктура за алтернативни коли. Огромни компании като “Волво” и “Порше” правят такива коли.

Още алтернативи?

О, да! El presidente – Opel Ampera! Първият електрически автомобил на пазара от европейски производител и за да те изведа от блатото на конкретната техническа информация, ще ти кажа най-важното – Ampera е пълноценен и чистокръвен четириместен седан, който може да измине до 80 км само на ток, което означава без никакви вредни емесии в градски условия. Комфортен е, безшумен е, ускорява като изтребител, таблото му е като на космически кораб и няма никакви компромиси с мястото за багаж или удобството на пътуващите. А и сега му намалиха цената. Има суперлитиева батерия от 16 kВч, а когато бордовият удължител на пробега (малък 1.4-литров бензинов двигател) се използва, Opel Ampera може да измине до 500 километра, без да спира за презареждане на батерията.

И все пак, има ли нещо само на ток?

Има. Mitsubishi – i-MiEV, Peugeot iOn… По-електрически коли от тях няма. Дори нямат ауспуси. Наистина са напълно екологични и изкушаващо евтини за притежание и поддръжка, но са скъпи за придобиване. И са теснички. Но тук мазно се доближава и Рено Twizy, което е перфектната възможност за истински достъпна електрическа кола! Малка, но все пак достатъчна, за да превози двама души (без багаж) от точка “А” до точка “Б”. Изглежда като луноход и ютия едновременно, но не се бъркайте, това е една голяма-малка кола, която може реално да върши работа.

Съветът на професионалиста – Тодор Тиролски от веригата автосервизи “Мотоексперт”.

Хибридите използват различни батерии, но най-вече призматични Ni-MH батерии. Тeхният живот е около 10 000 цикъла на зареждане и разреждане. При една нормална употреба обаче те губят около 10% от мощността си за година. Батериите на базата на лития имат значително по-добри характеристики като размер и брой зареждания. При тях проблемът е, че се изпаряват, влияят се много от температурата на околната среда и има статистическа вероятност да се запалят или избухнат дори. Както казва Симо, батериите са много тежки и заемат много място заедно с охладителите към тях. Наистина отделят по-малко вредни емисии, но за производството на един хибрид се изразходва много повече СО2, отколкото за един обикновен автомобил. Има и един сериозен екологичен проблем – изваждането от употреба на батериите, след като техният живот е приключил и трябва да бъдат заменени.

Относно поддръжката на ходова част, спирачни системи, светлини и всички други системи, те са същите като на една конвенционална кола.

Аз лично се възхищавам на инженерите, които мислят всякакви алтернативи на фосилните горива, но предпочитам добрия стар и изпитан бензинов двигател с повече мощност под капака и по-малко екстри в купето, за да има по-малко ядове за отстраняване

Facebook Twitter Google+

0 Коментара