Смъртността след прекаран грип традиционно се увеличава в края на февруари и началото на март, като при най-интензивните грипни епидемии починалите от грип са били над 2000 души. Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в интервю за  здравния портал „Живи и здрави“.

Снимка: pixabay

Той обяви, че се обмисля въвеждането на SMS известяване за предстоящи профилактични прегледи и сходна на „бонус-малус“ системата при застраховките на коли и в системата на здравеопазването.

Доцентът разясни, че грипът е опасен преди всичко за възрастните хора, но няма гаранции, че няма да доведе до фатален изход и при по-млади пациенти. Антибиотиците, които често се изписват при бактериални инфекции, не са ефективни при развитие на грип, коментира той.

„Антибиотиците при грип изобщо не помагат – даже може да попречат! Ако по нещо се различава грипът от другите респираторни вируси е, че това е общо заболяване. Той засяга много органи и системи, а не само горни дихателни пътища – смъркане, кашлица и т.н. Затова и симптомите му са по-скоро общи и от тази гледна точка не е за подценяване и има потенциалът да предизвика усложнения. Ние го виждаме всяка година в края на февруари, март и през април.

Увеличава се смъртната вълна особено при възрастните хора,

които са прекарали грип. Има разлики между епидемиите през различните години и тяхното протичане. Някои са по-интензивни и засягат повече хора и са по-склонни към развитие на усложнения. Други са доста по-леки, а имахме и две години по време на пандемията когато изобщо нямаше грипна епидемия, защото Ковид 19 успя да изтика всички други вируси. Смъртността зависи от вида на епидемията – дали е интензивна или от по-слабите и какви са характеристиките на конкретния щам. При всички случаи при високите възрастови групи е по-голяма. При най-интензивните епидемии почиват около 2000 души! Това са предимно хора на възраст и с хронични заболявания. Те са най-рискови и за тях се стремим да осигурим безплатна ваксина“, обясни главният здравен инспектор.

Ваксините против грип и какво се прави при грипна епидемия? Разликите между грип и Covid 19

Ваксинирането на тези възрастови групи е протекло с много добри темпове и поръчаните ваксини са почти изчерпани. Ако сега някой реши да се ваксинира срещу грип обаче няма да е ефективно, тъй като епидемията вече е в ход, каза Кунчев.

„Единственият критерий, който важи, е да има 21 дни от датата на ваксиниране преди среща с грипа, тъй като това е времето, в което достигаме максималния брой антитела, които би трябвало да не допуснат възникване на заболяването. При започваща епидемична вълна, особено в най-засегнатите региони, не съм сигурен, че хората ще имат това време от 21 дни и вероятно ще се срещнат с циркулиращия грип и ще развият заболяването. Този щам, който е основният причинител в момента AHN1 Виктория е включен във всички видове ваксини, така че всеки, който се е имунизирал, може да е сигурен в някаква степен, че е защитен. Не твърдя, че си правиш имунизация и 100 % няма да се разболееш, но и да се разболееш протичането на болестта е много по-леко“.

Какво се прави при обявяване на грипна епидемия и какво трябва да знаят хората – мерките същите като при пандемия от Coivid 19 ли са?

„Следят се данните във всяка една област от избрани общопрактикуващи лекари (джипита), които докладват броя на случаите и наблюдаваме около 10% от населението и имаме доста точна представа за ситуацията със заболеваемостта. Към това се добавят резултатите от изследванията, отсъствията от училище и повикванията към Спешна помощ, посещенията при личните лекари и търсенето на лекарства в аптеките и се дава ясна представа каква е ситуацията. Има хора, които ще изкарат грипа леко и на крака за 1-2 дни, има и такива, които ще се наложи да влязат в болница, за да се лекуват адекватно и да не се допуснат усложненията на грипа, които са бронхит, пневмония, менингит, които водят до сериозна заплаха за живота.

Спираме дейността на женските консултации, изпълнението на имунизационния календар, свижданията в болниците и плановите операции. Всичко това с цел да няма струпване на болни и здрави. Логично е като си в болница да носиш маска или при личния си лекар. Това е мястото, където може да се срещнеш с вируса. Маската е ефективна, ако се носи от този, който е болен, а при здравия ефективността е по-ниска. Нека не влизаме в заблуждение – при въздушно-капковите инфекции никакви мерки не могат да спрат започваща епидемия. Даже и да въведем тези, които бяха по време на пандемията от коронавирус, а и никой и не иска да ги въведе, защото имат тежки последици за икономиката, пак няма да спрем грипната епидемия“.

Какви са разликите между грипа и Covid 19 и върлуващия в Западна Европа коклюш?

„Не е работа на пациента да се занимава с това да ги различава, а и е трудно. Той трябва навреме да се обърне към лекар ,където личните лекари ползват бързи антигенни тестове, които лесно могат да различат грипа от други респираторни заболявания като Ковид 19. За грипа има едно-две антивирусни лекарства, които ако се дадат в началото в първите 48 часа имат страхотен ефект и прекъсват заболяването“.

„Бонус-малус“ в здравеопазването? SMS за предстоящ профилактичен преглед при лекар

По идея на бившия депутат и председател на здравната комисия в парламента доцент Тонев в момента е в ход разработването на софтуер, който да известява със SMS кога пациентите трябва да посетят профилактичен преглед при специалист. Обмисля се въвеждането на система „бонус-малус“ подобна на тази при автомобилните застраховки, за да може в крайна сметка пациентите да посещават редовно профилактични прегледи и да се хващат тежки заболявания в ранна фаза.

„По инициатива на доцент Тонев, който беше председател на здравната комисия в предходния парламент, се разработва софтуерно т.нар. „профилактичен календар“. Нещо което на мен ми допадна като идея защото българинът мисли за здравето си чак като го загуби. Много

трудно можеш да накараш някой да чака по опашки

и да ходи при личен лекар и да си прави изследвания, ако всичко му е наред и няма симптоми. Обикновено като отидеш когато вече ти трябва вече е късно. Поради тази причина всички болести, които са предвидени в наредбите на МЗ и има възможност за тях да се направи профилактика, тази система ще напомня на хората със SMS, че трябва да се прегледат. Ще ни напомня не само веднъж, но ако не отидем още един, два пъти.

Има идея да го обвържат с това, че ако за годината даден пациент е минал през профилактичните прегледи държавата ще му опрости една месечна вноска за здравни осигуровки. Или пък, ако не си минал прегледи ще има някаква тежест, трудно ми е да кажа още каква. Както е при застраховките на автомобилите – система „Бонус-малус“. Според мен това ще свърши работа! Софтуерът е почти завършен и ще трябва сериозна разяснителна кампания преди да бъде пуснат. Не да се чудят като получат SMS по телефона какво е това, а предварително да са наясно, че това е напомняме, че им се полага преглед при специалист.

Има заболявания, които са широкоразпространени, като рак на шийката на матката например, рак на дебелото черво и белия дроб, които ако ги хванем навреме медицината доста успешно ги лекува, но ако сме стигнали до ниво метастази ясно е, че е късно. навремето ме питаха защо смъртността от коронавирус е толкова висока, ами нека видим каква е тя от невралгични заболявания или инсулти и инфаркти. Ние сме на първите места в света по всички тези болести. Като това се дължи най-вече на лоша здравна и хранителна култура и ежедневен стрес, както и на замърсеният въздух в големите градове“.

Цялото интервю в Живи здрави. 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара