Независимо дали искате да осветите вашата къща или промишлена сграда, прожекторите са едно чудесно допълнение за всяка открита площ. Дали е за да придадете акцент на вашата градина или ги използвате за допълнителна сигурност, прожекторите трябва да бъдат правилно подбрани, за да служат вярно.

Ето защо ще изброим всичко за LED прожекторите от Викиват – какви са техните основни характеристики, както и кои са най-подходящите видове за нашите цели.

Видове LED прожектори според приложението

  • Ландшафтен – наречен още пейзажен прожектор, този вид се използва за осветяване на максимално голяма площ. Поради големия ъгъл на светене, дължината на лъчите е по-къса, което изисква да се монтира по-близо до желаните пространства. Най-често намират място близо до земята.
  • Спот – Насочените прожектори са малки по размер и приличат на фенери. Те се използват за подчертаване на конкретни акценти от екстериора.
  • Линеен – те са продълговати и се монтират най-често на тавана. Използват се за осветяване на цели зони с по-голяма площ.
  • С лупа – подобно на спотовете, прожекторите с лупа се използват, за да осветят детайли или предмети. За разлика от насочените, заради наличието на лупа, те са доста по-мощни.

Как да изберем подходящ ЛЕД прожектор

Както вече споменахме, изборът на лед прожектор може да отнеме време, а множеството видове може да ви объркат. Затова вместо да се затрупвате с информация, подберете само характеристиките, които ви интересуват, а именно:

Мощност

Вместо във ватове, по-добра идея е да определяте мощността на осветителните тела в лумени. Това е показателят за яркост – колкото са повече лумените, толкова по-висока ще е яркостта.

Срок на експлоатация

Той е от ключово значение, когато става дума за прожектори, защото често те са монтирани на неудобни за сервизиране места. LED технологията е една от най-подходящите за тази цел, понеже тя е с живот надвишаващ 50 000 часа и е значително по-издръжлива от други еквиваленти.

Индекс на цветопредаване

В някои случай достоверното цветопредаване е от значение. Ако ви интересува това, проверете индекса, обозначен на опаковката. Той е наречен CRI и е със стойности от 0 – 100, като по-високота стойност е по-добре.

Допълнителни екстри

След като сте определили целта на прожектора, може да изберете и какви са допълнителните характеристики, които са ви необходими. Ако ще използвате прожектора на открито е нужно той да отговаря на по висок IP рейтинг за защита от влага и прах, а при охранителните светлини е добре да има сензор за движение, който да ви известява при наличие на човек в периметъра.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара