Първата книга, която разказва за пътя към осиновяването чрез приказна история, беше представена пред публика този уикенд. Премиерата се състоя в литературния клуб на НДК „Перото“. Събитието отбеляза началото на Националните седмици на осиновяването в София.

Книжката се казва „Така започва всичко“ и е вдъхновена от реалната история на семейство с осиновено дете. Създадена е, за да помогне на родителите да разкажат на детето си истината за неговия произход и историята на тяхното семейство.  Приказката ще помогне и на всички деца да приемат осиновяването като част от случващото се около тях и да се отнасят с толерантност към различните житейски истории.

„Така започва всичко“ разказва метафорично за осиновяването, за пътя на родителите към детето и за това как произходът е важен, но също така е важно

семейството, което осигурява любов и грижа.

Приказката е изпълнена с премеждия и приключения, обрисувани с елементи от българския фолклор и образи от български митове и легенди.

На премиерата й тя бе представена от авторския тандем  Мариана Кръстева, художник, дизайнер и илюстратор на приказката, и Димитра Мирчева, съавтор и редактор на текста. „Всичко започна с момента, в който се срещахме с Калина“ – разказа Мариана. Тя сподели историята на създаването на книжката. Мариана привлича Димитра Мирчева за идеята и двете стават творчески тандем. Създават собствено издателство с намерението да издават детски книжки с кауза: https://www.howitallbegan.family/about/

„Така започна всичко“ е първата от поредицата „умни книжки за умни хлапета“

Замислена, за да помогне на родителите

в диалога им с детето и да ги улесни в разказа за осиновяването, по време на създаването й авторският тандем провежда редица срещи, дискусии и фокус групи с членове на Българската асоциация на осиновените и осиновителите. Текстът и фабулата на приказката също така са консултирани и с детски психолог.

Мариана и Димитра се надяват, че тази първа тяхна книга ще помогне и на всички деца и възрастни да приемат осиновяването като част от случващото се около тях и да се отнасят с толерантност към различните житейски истории. И двете вярват, че репликата „Между другото, осиновен си“ е  реплика, която никое дете не трябва да чува.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара