Тази туршия приготвям в 3-литрови стъклени буркани, което ме спасява от задължението да я претакам дни наред. Рецептата е лесна за изпълнение във всякакви условия, а резултатът си заслужава.

За направата на туршията е важно да изберете свежи и здрави зеленчуци. Аз използвам моркови, карфиол, дребни зелени домати и краставички, целина( листа и глава), люти чушлета, но вие може да сложите и други продукти. Преди години редях и резени зеле, наред с горните зеленчуци, но те ми крадяха много място от буркана и това ме отказа. Купувам зеленчуците на око, защото дори и да ми останат, след два-три дена допълвам с тях всеки буркан, а тези, които понасят замразяване, пъхам във фризера.

Ще се опитам да ви ориентирам в количеството продукти:

  • 1-2 глави карфиол;
  • 1-1.500 кг. дребни зелени домати;
  • същото количество моркови, краставички, люти чушлета;
  • 1-2  глави целина с листата;
  • 2-3 пакетчета синап;
  • морска сол
  • хрян, за чието количество няма как да ви насоча, защото корените са с различна големина и форма, които щедро слагам.

Начин на приготвяне:

Измийте старателно всички зеленчуци. Обелете тънко морковите, хряна и главите целина. Нарежете морковите, само ако са големи, на 3-4 парчета, иначе оставете цели. Нарежете хряна на тесни ивици, за да пуска по-лесно лютивината си, която овкусява и запазва туршията здрава и хрупкава. Чушлетата и зелените домати пробийте с вилица на 2-3 места, за да влезе в тях част от саламурата, която ще им помогне да втасат по-бързо. Накъсайте карфиола на цветчета с големина, която ви допада. Главите на целината нарежете първо на кръгове с дебелина около 2 см., а после на широки ленти, стъблата на парчета със същия размер, а

листата оставете цели.

Наредете продуктите на редове, като на дъното, в средата и в горния край на буркана – сложете хрян, листа и дръжки целина. Помежду редовете добавяйте още ивици хрян. Накрая добавете 2 супени лъжици синапено семе.

Разтворете в един литър топла вода 2 равни шепи морска сол. Изсипете я в буркана и долейте студена вода до гърлото му, като внимавате зеленчукът да е напълно покрит с течността. Накрая, ако имате под ръка, може да сложите дюлеви или вишневи листа. Затворете и обърнете три-четири пъти съда, за да раздвижите синапа и солта в него.

По същия начин наредете и останалите буркани. Сложете ги пред погледа си и на достъпно място, за да ви е лесно да ги обръщате по няколко пъти през следващите 5-6 дена. Щом туршията втаса, веднага я приберете на тъмно и прохладно място.

Туршята режа на тънки парчета, изплаквам със студена вода, изцеждам и поливам с олио(зехтин) преди да поднеса.

Винаги приготвям и буркани само с краставички, люти чушлета, бамя и чорбаджийски чушки, за да запазя максимално характерния им вкус.

Тях обичам да прибавям нарязани или цели при приготвянето на някои блажни зимни яхнии, плакии, гювечи, или тежки салати, за да избягам от класическите вкусови усещания.

През летните дни приготвям сурова туршия със свежи продукти от градината, която оставям за няколко дена на пряка слънчева светлина, като не забравям да я обръщам. После я прибирам на сянка. За нея използвам хрян, само ако намеря, но никога не пропускам синапеното семе.

Сурова туршия съм правила и със зелени чери доматчета, които по това време изобилстват по двора и чийто вкус замества ягоридата в летните ястия.

Подберете качествени продукти, фантазирайте и повишете апетита си през зимните дни с моята хрупкава туршия.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара