Нови противоепидемични мерки влизат в сила от четвъртък (21 октомври), става ясно от нова заповед на здравното министрество. Малко преди това лично здравният министър Стойчо Кацаров представи новите мерки.

Според тях се въвежда се изискване за зелен сертификат за всички кина, театри, циркови представления, концерти, музеи, галерии, магазини тип МОЛ, магазини над 300 кв. м., фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни за занимания на граждани, заведенията за хранене и хотелите по смисъла на член 124 от Закона за туризма. Това се отнася и за посетителите, и персонала. Сертификат не е нужен на деца под 12 години. В хранителните магазини няма да е необходим  зелен сертификат.

Според заповедта в лечебните заведения за болнична помощ, комплексните онкологични центрове, диализните центрове, хосписите и домовете за възрастни хора ще се допускат до работа само служители с валидни документи за ваксинация, преболедуване, с отрицателен антигенен тест, направен в последните 48 часа, или с отрицателен PCR тест, направен последните 72 часа.

Във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 хил. население, ще бъдат преустановени присъствените учебни занимания. Училищата ще бъдат разглеждани по общини, а не по области и не като цяло в страната. Всички ученици от 5 до 12 клас, както и педагогическият и непедагогическият персонал трябва да носят маски по време на престоя им в училище. От учителите няма да се изисква зелен сертификат.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара