„Читателите са лек за тежкия труд на писателя. Знаех, че съществувате, но се чувствам прекрасно, когато най-после съм с вас и виждам лицата ви“ – с тези думи световно известната италианска писателка Маргарет Мацантини се обърна към гостите, дошли да видят екранизацията по едноименния бестселър „Никой не се спасява сам“.

Wagenstein Mazzantini Castellito

„Това е филм, който не просто гледаш – това е филм който шпионираш на екрана“, коментира режисьорът на филма Серджо Кастелито и добави: „Ще гледате история за края на една любов с усещането, че следите какво се случва с двойката на съседната маса в ресторанта. Заглавието „Никой не се спасява сам“ показва необходимостта на всички нас да съучастваме, защото животът на другите всъщност е нашият живот“.

Castellito & Mazzantini at CineLibri

Никой не се спасява сам“ вече има три номинации за наградата „Давид ди Донатело” (2015), а премиерата му в България е едва втората в Европа след фестивала в Кан. на 6 ноември от 17:30 часа в Дом на киното, Маргарет Мацантини и Серджо Кастелито ще представят втория си съвместен филм „Да дойдеш на света“. В събота (7 ноември) от 20:00 часа почитателите им ще имат последна възможност да вземат автографи преди прожекцията на впечатляващия им дебют като творчески тандем – „Чуй ме“ („Не мърдай“) с Пенелопе Круз и самият Кастелито в главните роли в кино „Одеон“.

Margaret Mazzantini

Маргарет Мацантини и Сержо Кастелито са първите специални гости на кино-литературния фестивал CineLibri. В понеделник в София пристига още един световноизвестен автор – Дъглас Кенеди, за да представи лично пред българската публика брилянтния трилър „Живот назаем“ по романа си със същото заглавие.

Често сравняван с Гришам, Кенеди е известен с проникновения си стил и умението да го съчетава с изискванията на комерсиалната литература. Книгите му са увлекателни и разтърсващи, пълни с адреналин и преведени на десетки езици.  Кинематографичният им потенциал не остава незабелязан и три от тях са успешно екранизирани.

Поради големия зрителски интерес към CineLibri организаторите от издателство Colibri ще удължат фестивала с още един ден. Директорът и селекционер на фестивала – Жаклин Вагенщайн обяви, че ще има допълнителни прожекции на филмите „Закуска в Тифани“, „Деликатност“, „Непосилната лекота на битието“, „Любовта трае три години“ и две извънредни прожекции на шведската комедия „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“.

Пълната програма на фестивала ще откриете на www.cinelibri.com.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара