И тази година международният кино-литературен фестивал Синелибри, който ще се проведе между 2-31 октомври залага на зрелищни заглавия от европейската и световната сцена.

Мотото на фестивала тази година е „Божествена комедия“ по случай 700 години от смъртта на Данте Алигиери, който е смятан за „бащата на италианския език“.

В програмата му са включени редица италиански и други европейски заглавия, които не са за изпускане.

„Бенедета“, Пол Верховен

На първо място няма как да не се спомене филмът, който бележи началото на фестивала на втори октомври – „Бендета“ с режисьор видният провокатор и създател на култови филм като „Първичен инстинкт“ с Шарън Стоун и „Тя“ с Изабел Юпер – Пол Верховен. Биографичната драма имаше своята премиера на тазгодишния филмов фестивал в Кан, където бе номинирана за две награди, включително най-престижната „Златна палма“ и разказва историята на младата монахиня Бенедета Карлини, която страда от смущаващи религиозни и еротични видения и започва любовна връзка с младата ѝ помощничка.

„Богинята на съдбата“, Ферзан Йозпетек

Следва едно интересно италианско заглавие дело на турско-италианския режисьор Ферзан Йозпетек – „Богинята на съдбата“. Драмата разказва историята на двойката Алесандро и Артуро, които след петнайсетгодишна връзка все още съумяват да запазят искрата помежду си, макар и да преживяват криза. Всичко това се променя обаче, когато най-добрата приятелка на Алесандро ги моли да се погрижат за децата ѝ за няколко дни, което води до обрати в обичайното им ежедневие и ще разклати устоите на рутината и любовта им.

„Събитието“, Одри Диван

Едно френско заглавие, което имаше своята ексклузивна премиера на Международния филмов фестивал във Венеция, където получи престижната награда „Златен лъв“ е „Събитието“ – биографична драма, направена по едноименния мемоар Ани Ерно. Обещаващите млади режисьорка и главна  актриса ни пренасят в 1963 година, когато студентката Ан забременява по невнимание. Това променя живота ѝ из основи след като изпитите наближават и социалният ѝ живот замира. Принудена да преживее срама и болката от това решение, тя е готова да пристъпи към незаконния за времето аборт, дори и цената за това да е затвор. Българските зрители ще имат честта да са едни от първите, които ще видят филма, чиято първа прожекция е на пети октомври.

„Книжарница в Париж“, Серджо Кастелито

Една италиано-френска комедия, написана от известното дуо съпрузи Серджо Кастелито и Маргарет Мацантини – „Книжарница в Париж“ също ще има своята премиера в рамките на фестивала. Двойката е известна на българските читатели и филмови любители и са работили заедно по филми като  „Чуй ме“, „Да дойдеш на света“, „Никой не се спасява сам“ и „Фортуната“. Действието се развива около Пиер, който е търговец на антикварни книги в Париж и чийто живот се върти главно около работата му и дъщеря му, болна от параплегия. Това се променя, когато среща буйна млада жена, изиграна от носителката на „Сезар“ Беренис Бежо.

„Привидности“, Марк Фитуси

Френският психологически трилър „Привидности“ ще има своята премиера на единадесети октомври. В драмата е разказана историята на Ев и Анри – на пръв поглед те имат перфектен живот във френската общност във Виена. Всичко това е само привидно и животът им се променя коренно, когато Ев разбира, че съпругът ѝ ѝ е изневерил с учителката на сина им. Решавайки да му отмъсти обзета от ревност, тя прекарва нощта с чаровния млад австриец Джонас. Той обаче не е това, за което тя го е мислила и устроеният ѝ свят все по-бързо се разпада.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара