Марта Петкова влиза в балетната зала едва когато я приемат в балетното училище – на 9 години. Първоначално е отхвърлена поради липса на данни, но по стечение на обстоятелствата все пак я приемат, за да допълни класа. Нейната първа и единствена учителка по балет е Румяна Атанасова. Марта е явление и бързо и с лекота усвоява балетната техника и всичко, свързано с това прекрасно изкуство. Не трябва много време, за да стане ясно, че тя е диамант, който съвсем скоро ще блести по големите сцени.

Марта влиза в трупата на Софийската опера на 16 години и вече 18 сезона танцува на тази сцена. Позната е с всички водещи роли, които представя през годините – Одета, Жизел, Аврора, Китри, Силфида. Европейската публика също се е срещала с изкуството й. Марта е танцувала в Русия, в Палермо и Неапол, в Кралската опера в Лондон, а последните й изяви в чужбина са в Осло, където се представя в балета „Баядерка“ по хореография на голямата Наталия Макарова, заедно със световноизвестния балетист Кимин Ким.

Примабалерината, която е майка на 12-годишна дъщеря, обича поп и рок музика, слуша също хип-хоп и техно.

Детска мечта или нещо друго провокира любовта към балета?

Не е детска мечта! Дори не бях ходила в балетна школа. Не бях гледала никога балетен спектакъл. Влюбих се постепенно в балета. И продължавам да се влюбвам в него и до днес!

Кой е вашият вдъхновител в балетния свят и извън него?

Любовта! Стремежът да надскоча себе си! Борбата към съвършеното, което никога не се постига! Обичта ми към танца. Дисциплината, на която ме е научил балета.

Коя е ролята-мечта за вас?

Жулиета! От „Ромео и Жулиета“!

Спазвате ли специален хранителен режим и какъв е той? Имате ли любими ястия или продукти?

Не спазвам и никога не съм спазвала хранителен режим. Организмът ми сам показва кога е време за сладко или солено! Но всичко, в което има тесто, може да се каже, че ми е любимо – пица, баничка, кифли, хляб…

Как поддържате физическата си форма? 

Изцяло в балетната зала. Нищо повече не ми е необходимо, за да се чувствам в кондиция. Никога не съм ходила на фитнес!

Как се справяте с балетните травми?

Слава Богу, за момента травмите, които съм имала са били незначителни. Случвало се е с болка да излизам на сцената, но там, на нея, всичко съм забравяла. Травмите трябва да се лекуват упорито, за да не се задълбочат.

Колко време е необходимо за подготовката на една роля?

Зависи от ролята. Но две седмици е достатъчно време за подготовка. Понякога се случва и за няколко дни да влезеш от роля в роля.

Страдате ли от сценична треска?

Вълнението и притеснението винаги го има. Ако го няма, то значи, че ти е все едно. При мен всичко изчезва със стъпването на сцената. На нея се чувствам най-сигурна!

Какви са женските ви тайни за красота?

Хахах… нямам тайни! Аз съм аз. Колкото по-естествена, толкова по-истинска.

Вярвате ли в женската солидарност?

Вярвам! Женска солидарност е равно на колективност, задружност, взаимопомощ, единомислие, сплотеност. Може би тези думи най-точно описват атмосферата, в която работя! Щастлива съм, че животът ме срещна с тези хора – моите колеги!

С жени или с мъже работите по-лесно? 

И с жени, и с мъже! Нямам никакви проблеми. Разковничето е в доброто отношение и професионализма. А ние всички сме изключително добри и разбрани хора.

Какво обичате да правите извън балета?

Да карам колело! Да чета и… морето е другата ми голяма страст!

В какво вярвате и за какво мечтаете?  

Вярвам, че доброто винаги побеждава! Мечтая за… Тайна!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара