Боряна Петрова започва да се занимава с балет на 4-годишна възраст, когато попада в школата на голямата българска балерина Красимира Колдамова. Нейната първа учителка по балет е Елена Игнатова, а в балетното училище е в класа на Румяна Атанасова – човекът, който я въвежда в дълбините на балетното изкуство и я изгражда като професионалист. Боряна специализира в Академия „Ваганова“ в Санкт Петербург – една от най-престижните балетни школи в света. Завършва и Руска филология в Софийския университет и е магистър по „Балетна режисура“ от Националната музикална академия.

 

Боряна работи в Софийската опера от 11 години. Започва от ансамбъла, за да стигне през 2018 г. до примабалерина. Многократно е била в образите на Маша от „Лешникотрошачката”, Сванилда в „Копелия”, Китри от „Дон Кихот”, Жизел в едноименния балет, Медора от „Корсар”, а съвсем наскоро дебютира и в ролята на Одета-Одилия от „Лебедово езеро” на прекрасната сцена на езерото Панчарево.

Детска мечта или нещо друго провокира любовта към балета?

Детската ми мечта по-скоро беше да стана лекар, но любителски започнах да танцувам модерен балет в детската градина и така се запалих по танца.

Кой е вашият вдъхновител в балетния свят и извън него? 

Основният ми вдъхновител е дъщеря ми! Иначе красотата във всичките й измерения също ме вдъхновява и ме кара да се стремя да я постигна и в работата си.

Как се постига съвършенството в балета?

Не знам дали е възможно някога да постигнеш пълно съвършенство. В нашата професия работата, която полагаме е много и винаги накрая си казваш, че може и по-добре. Но винаги се стремим към съвършенството.

Коя е ролята-мечта за вас?

Доста роли, за които съм си мечтала, станаха реалност, но ролята на Жулиета все още е мечта, която се надявам един ден да сбъдна на сцената!

Спазвате ли специален хранителен режим и какъв е той? Имате ли любими ястия или продукти?

Като цяло не се лишавам от нищо и се храня нормално, но когато работим усилено и изразходваме голямо количество енергия няма как да наддаваме. А за мен най-любимите неща за хапване са плодовете и шоколадът.

Как поддържате физическата си форма?  

Почти всеки ден в балетната зала.

Как се справяте с балетните травми? 

За жалост травмите са част от нашата професия и понякога дори се налага да излезеш на сцената с болка, но любовта към танца надделява и всичко се забравя и преодолява.

Колко време е необходимо за подготовката на една роля?

Много е относително. Зависи от спецификата на самата роля и от опитността на изпълнителя. Но независимо от това всяка роля изисква концентрация и усърдна работа.

Страдате ли от сценична треска?

С времето намаля, но все още ми напомня за себе си преди спектакъл.

Какви са женските ви тайни за красота? 

Пълноценен сън, въпреки, че не си го набавям напоследък, но смятам, че това е изключително важно за всяка една от нас.

Вярвате ли в женската солидарност?

Да, ние жените винаги си помагаме и се подкрепяме.

С жени или с мъже работите по-лесно?  

С жени, защото смятам, че говорим на един език.

Какво обичате да правите извън балета? 

Да чета и се надявам да ми остава повече време за това.

В какво вярвате и за какво мечтаете? 

Вярвам, че всеки от нас носи доброто в себе си, но много фактори от нашето ежедневие му пречат да се проявява. Мечтая света, в който живеем да стане по-добър и чист!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара