Пластмасовите опаковки за еднократна употреба – опаковки за непреработени пресни плодове и зеленчуци (мрежи, тарелки), опаковки за храни и напитки, консумирани в кафенета и ресторанти, индивидуални порции (напр. за подправки, сосове, сметана, захар), мини опаковки на тоалетни продукти в потелите и термосвиваеми опаковки за куфари на летищата ще бъдат забранени от 1 януари 2030 г.   Това става ясно, след като в понеделтик европейските институции се договориха за забрана на различни видове пластмасови опаковки за еднократна употреба от 2030 г, съобщава „Дневник“.

Идеята на законодателите е да се справят с нарастващите отпадъци от опаковки в ЕС.  Целта е всички опаковки на пазара в ЕС да бъдат рециклируеми до 2030 г., а от 1 януари 2035 г. те вече трябва да се рециклират „в мащаб“.

Доставчиците на храна за вкъщи ще трябва да позволят на клиентите да носят свои собствени кутии, които да бъдат пълнени с напитки или готова храна.

Предвижда се всички опаковки да подлежат на рециклиране, с изключение на тези от леко дърво, корк, текстил, каучук, керамика, порцелан или восък.

Националните власти трябва да въведат стимули за ресторанти, столове, барове, кафенета и кетъринг услуги

да сервират чешмяна вода.

Това трябва да става безплатно или срещу ниска такса за обслужване, в посуда за многократна употреба или за многократно пълнене, например в стъклени или керамични чаши и кани.

Съгласно новите правила до 2029 г. държавите членки трябва да осигурят разделното събиране на най-малко 90% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба и кенове.

За да постигнат тази цел, от тях се изисква да създадат системи за връщане на депозити за тези опаковъчни формати. Минималните изисквания няма да се прилагат за системи, които вече са въведени преди влизането в сила на регламента, ако те са в състояние да постигнат 90% до 2029 г.

Държавите могат да се откачат от депозитните системи, ако към 2026 г. са достигнали 80% разделно събиране на отпадъци и ако представят план за 90 % разделно събиране.

Източник: Дневник

Facebook Twitter Google+

0 Коментара