Интерактивната Изложба “Малките свидетели на войната” с рисунки на украински деца, преживели първите дни на нападението в Украйна, беше открита в Народното събрание.

Картина на стената на мазето в училище в село Ягидне (Черниговска област), където местните деца прекарват ужасни седмици, докато селото е окупирано от руските войски.

Национална мрежа на децата е партньор на инициативата и заедно с организаторите й – Музей на детското творчество (Украйна)  и  Агенция 121, създаде  фонд „За украинските деца бежанци“, който  предоставя финансова подкрепа за организации членове на Национална мрежа за

децата, работещи на първа линия с бежанци от Украйна.

В откриващата церемония участваха представители на Посолството на Украйна в България, народните представители Никола Минчев и Искрен Митев, Анна Кастрева – пердставител на органзиаторите от Агенция 121 и Музея за детско творчество (Украйна), Георги Богданов – изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

“На 24 февруари украинските деца се събудиха от взривове, които не стихват и до днес. Те се събудиха в друга реалност, в която войната дойде в дома им. По време на война времето тече по различен начин. И децата ни пораснаха с 10 години. Те имат съвсем други, не детски мечти”, каза в писменото си обръщение към нардоните представители посланик Виталий Москаленко.

“Като всяка истина, и тази изложба е необходима, и понякога малко неудобна. Тя поставя въпрос – имаме ли смелост да погледнем истината в очите, през очите на децата. Затова и конструкциите, в които са поставени рисунките, са с ръста на дете.

Децата трудно говорят за емоциите си,

но преживяванията им крещят през творчеството им. Силата на тази изложба е нейната сърцевина – деца в Украйна помагат на деца, избягали от Украйна”, каза Анна Кастрева, представител на организаторите от Агенция 121 и Музея за детско творчество в Киев.

„Децата, които са преживели война, имат нужда от адекватна, навременна и дългосрочна помощ. Чрез тази кампания ние от Национална мрежа за децата и организациите членове подкрепяме директно деца от Украйна и

всяко ваше дарение помага на дете да получи жилище,

храна, образование, занимания за свободното време. Заедно с това, нека не забравяме, че детското население на България се увеличи с 4% само за 4 месеца и наша обща работа е да се погрижим за всички деца у нас. Благодаря на Парламентарната група за децата, която е част от усилията на Национална мрежа за децата да направим това. Дарете и привличайте и други да даряват!“,  каза Георги Богданов – изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

Изложбата ще бъде в Клуб на Народния Представител до 20 юли, 2022. “Малките свидетели на войната” е пътуваща изложба, която посети различни обществени локации и срещна окуражаваща подкрепа от множество граждани и медии в България и зад граница. Организаторите планират пътят й да продължи в още няколко европейски държави.

Част от набраната сума ще бъде предоставена на фондация „Мисия криле“, гр. Стара Загора, които са на първа линия в работата с деца бежанци. Oрганизацията ще подкрепи около 120 украински деца и техните семейства на територията на област Стара Загора. С помощта на дарителите те ще имат възможност да закупят лекарства и консумативи за дома, в който са настанени, и разнообразни хранителни продукти.

Всеки може да се включи и да подкрепи инициативата като направи дарение тук.

Вижте детските рисунки от изложбата тук

Facebook Twitter Google+

0 Коментара