Като Шери Буут в Обединеното кралство тя гради кариера на реномиран адвокат и предоставя „елегантни решения в комплицирани търговски преговори“, съветвайки правителства, корпорации и частни клиенти. Като Шери Блеър веднага разпознаваме съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър, с когото споделя общи политически убеждения, четири деца и 10 години като първа дама.

Ако феята-орисница й беше предрекла, че ще стигне в живота до „Даунинг стрийт“ 10 – емблематичната канцелария на британските премиери, всички са щели да си помислят, че нещо е превъртяла. И не за друго, а защото момичето произхождало от съвсем скромно католическо семейство от покрайнините на Ливърпул.

Детството на Шери не се различавало много от това на другите деца, но пък в нещо било специално – и това бил баща й, комедийният актьор с буйна кръв Антъни Буут, лице от телевизионната поредица „Докато смъртта ни раздели“. Той напуснал семейството, когато била едва 8-годишна и заедно с майка си и сестра си изобщо не могли да се възползват от финансовия му успех.

„Наследството“ й било, че от различни негови връзки се сдобила с няколко полусестри и била силно повлияна от политическата му ангажираност в подкрепата на лейбъристите. Шери от малка видяла, че обществото е пълно с несправедливости и аршинът за богатите е един, а за бедните – друг. Животът я изгражда пряма, импулсивна, директна, социално ориентирана. В по-късните години ще е на нож с пресата и често ще чува за себе си, че е много по-лява в убежденията от своя съпруг.

Липсата на средства за препитание станали причина амбициозното момиче да се ориентира към правото:

осъзнава, че трябва да е умна, за да може да печели.

Монахините от католическото училище я окуражават в образованието, но не следва мечтата си да стане историк, а търси нещо по-практично. Става първа във фамилията с университетско образование – и то с специалност „Право“ от престижния London School of Economics. Дотогава само умеела да се аргументира и била чувала за първата жена кралски съветник Роуз Халброн – по съвпадение от Ливърпул. Баба й по бащина линия, при която израства, била голям фен на юристката и се възхищавала от начина, по който пледира в съдебни процеси. Тогава Шери си мислела, че ако друго момиче от града е преуспяло като адвокат, защо и тя да не опита?

От стипендията още в първата година Шери успява да спести пари, защото добре помни бедното си детство. Осъзнава, че трябва да е достатъчно добра, за да получи своите шансове, и блести с отлични оценки.

Като студентски лидер

предвожда колегите си и активно участва в групи, целящи да премахнат детската бедност. Възпитана в традицията на Лейбъристката партия, бъдещата адвокатка счита, че принадлежи изцяло към идеите й, а нагласата й е да не очаква нищо наготово и да действа практически за реалното подобряване на живота на хората.

С бъдещия си съпруг Тони Блеър Шери се среща като конкурент за стипендия за продължаване на образованието: поради факта, че фамилните им имена започвали с Б, те се паднали да седнат един до друг. Тя спечелила, той – не, и цяла година стажували заедно при бъдещия лорд канцлер Дери Ървайн. Започнали да се сближават и отстрани всичко изглеждало „цветя и рози“ – бляскавата й кариера и личен живот сякаш били предопределени. Но било средата на 70-те години и едва 10 на сто от жените получавали своя шанс да участват в големи процеси, а Шери и не помни жена адвокат да се е изправяла срещу светилото Ървайн.

Работата по-късно й дава финансовата стабилност, за която толкова мечтае още от млада. Дори печели много повече от мъжа си, преди той да стане премиер. Но години наред ще

трябва да се доказва и да се бори с предразсъдъците:

дори когато облича съдийската тога и правораздава наравно с мъжете колеги. Сега оценява ситуацията като много различна – половината от студентите по право в Обединеното кралство са момичета, а повече от една трета от тях стават съдебни защитници. Титлата QС, с която се сдобива още през 1995 г., я изтъква като един от юридическите „съветници на Нейно Величество, обучени в закона“.

От Шери сякаш се очаквало да се отдаде на политиката, с която се свързва още от дете, а Тони да остане да адвокатства. Очевидно съдбата е била решила да размени ролите им, въпреки че журналистите и досега не спират да я питат как се е чувствала на „Даунинг стрийт“ 10 и не е ли разочарована, че не е станала политик и министър-председател. Шери обичайно отговаря, че

да си омъжена за министър-председателя

не те прави автоматично политиктакъв се става, минавайки през избори. Тя е осъзнавала деликатната си позиция и е била щастлива, че е имала своята кариера на адвокат в публичното право, правата на работещите и делата за дискриминация по полов признак. И не е имала опции да се намесва в политиката като „колежката“ си Хилари Клинтън, която по същото време се занимавала с проблемите на здравеопазването в САЩ. Единствената политическа кауза, по която Шери Буут говори публично като професионален авторитет, се отнася до включването на Европейската конвенция за правата на човека в британското право.

За Шери като човек с дълбоки интереси в историята и политиката е било рядка привилегия да гледа „от първия ред“ всичко, което се е случвало в държавата и в света. И на „Даунинг стрийт“ 10 е трябвало да балансира много неща – дори да търси основание да си запази името Буут, с което е популярна в професионалните среди, независимо че е вече в ролята на съпруга на министър-председателя.

Като най-младото семейство,

населявало някога резиденцията, трудностите повече ги сплотили, отколкото са им пречели. Децата осъзнавали шанса да срещат на живо световни личности като Нелсън Мандела или президента Клинтън, но и се сблъсквали с мнението на ученици и учители за някои не толкова популярни стъпки на кабинета. Там се ражда и четвъртото им дете Лео, което често чака преди лягане баща си, а министър-председателят закъснява и не го целува за лека нощ.

Когато връща лентата назад, Шери счита, че вероятно не би била по-лош министър-председател, отколкото адвокат. Не съжалява, че не е сбъднала мечтата си да бъде съдия във Върховния съд, защото опитът и животът й са й отворили много възможности да бъде полезна като юрист по света – и в юридическата й практика, и в благотворителната помощ за жените и децата по света. Шери Буут Блеър се превърна отдавна в

модел за подражание за много жени

с различни възраст, религия или раса по света като пример как произходът не пречи мечтите да се сбъднат. Как да успее да остане независима и да насочи енергията и знанията си към проблеми, за които има волята и компетентността да помага. И да не е в сянката на съпруга си, дори когато е министър-председател на една от водещите държави в света.

Ако има вълшебна пръчица, мечтае Шери, ще изгради свят, в който мъжете и жените са наистина равнопоставени и жените наистина имат равни шансове, защото засега май нито една държава в света не може да се похвали честно с това постижение. И още 200 години ще трябва да почакаме, докато двата пола получат равен старт на пазара на труда и в икономиката. И внучките на внучките на семейство Блеър вероятно ще могат да се възползват – а това е една много далечна перспектива и изисква много усилия – още сега.

Светът губи от липсата на женско  предприемачество

Точно четвърт век след влизането на „Даунинг стрийт“ 10, известната адвокатка и радетел за равните права на жените Шери Буут Блеър беше ексклузивен гост на конференцията „Жените в управителните съвети“ на българското сдружение „Дамски форум“.

Личната покана отправя г-жа Ирена Комитова, член на Управителния съвет на сдружението. Тя много се впечатлява от реч на Шери Блеър по време на Global Citizen Forum (Световния граждански форум) в Черна гора, когато известната адвокатка и благотворителка споделя опита на своята фондация в подкрепа на компании, основани от жени. И когато започнали подготовката за софийската конференция, всички били сигурни, че нейният глас ще бъде най-добре чут по темата за равнопоставеността и овластяването на женския талант в бизнеса.

Темата „Жените в управителните съвети“, която събра над 200 изтъкнати представител(к)и на българския и международен бизнес, се подкрепя от констатацията, че фирмите по света не се възползват от скрития потенциал на жените предприемачи. Ако двата пола участват равностойно в бизнеса, глобалният БВП би могъл да се повиши с между 3 и 6 на сто, като

би донесло на световната икономика от 2,5 трилиона до 5 трилиона долара годишно,

констатира проучване на Boston Consulting Group (BCG) от 2019 г.

Според друго проучване – Световния доклад за разликите между половете по икономика и региони за 2021 г. (Global Gender Gap Report 2021), Исландия за 12-ти път е изтъкната като държава с най-равнопоставени полове в света. Петте най-добри страни в общия индекс са още Литва, Сърбия, Източен Тимор, Того и Обединените арабски емирства, които са намалили различията между половете с най-малко 4,4 процентни пункта или повече.

Съществуват значителни различия

и в рамките на различни географски райони. Западна Европа е лидер в равенството между половете (77,6%) и продължава да напредва. Така е и в Северна Америка (76,4%), последвана от Латинска Америка и Карибите (72,1%) и Източна Европа и Централна Азия (71,2%). Регионът на Близкия изток и Северна Африка остава в зоната с най-голяма разлика (60,9%).

При сегашното относително темпо разликите между половете могат да бъдат премахнати за 52,1 години в Западна Европа; за 61,5 години в Северна Америка и за 68,9 години в Латинска Америка и Карибите.

Във всички останали региони ще са необходими над 100 години, за да се преодолее разликата между половете: 121,7 години в Африка на юг от Сахара; 134,7 години в Източна Европа и Централна Азия; 165,1 години в Източна Азия и Тихоокеанския регион; 142,4 години в Близкия изток и Северна Африка и 195,4 години в Южна Азия.

България е сред страните-лидери

в Европейския съюз по жени мениджъри с дял от 42% по данни на Евростат. Европейският институт за равенство на половете (EIGE), който изследва участието на жените в управлението на най-големите публични дружества отчита, че в България делът на жените в управителните и надзорните съвети е 21,7% при средно 30,6% за ЕС. В проучване на „Икономист“ за 2018/2019 г. 16,8% от местата в управителните и надзорните съвети са били заети от жени. Увеличението към днешна дата обаче с 2 пункта нагоре очертава позитивна тенденция за страната.

У нас се отчита значителен ръст в броя на големите компании, управлявани от жени – 36 спрямо 30 преди три години, което е увеличение с 20%. На практика 12 от всеки сто от най-големите български компании са ръководени от дами.

 „Заедно сме неудържими“

От своето създаване досега „Фондацията на Шери Блеър за жените“, финансирана с партньорства и донори, е подпомогнала повече от 175 000 жени в над 100 страни да стартират и развият успешен микро, малък и среден бизнес.

Шери Буут Блеър иска промяна,

равнопоставеност на половете и работи за нея – благотворителната й дейност е потвърждение за това. С напускането на „Даунинг стрийт“ неудържимата активистка и адвокатка искала предаде на другите целия натрупан опит. През 2008 г. създава „Фондацията на Шери Блеър за жените“ (Cherie Blair Foundation for Women), като дава шанс на дамите от развиващия се свят да стартират и поддържат успешен бизнес, да развиват талантите си и да предефинират бъдещето си.

Жените и момичетата в развиващия се свят често имат неравностойни шансове за образование. В много страни законите и дискриминационните практики възпрепятстват жените от собственост върху активи или достъп до финансови ресурси, които са жизненоважни за инвестиционните нужди на бизнеса.

Жените и техният бизнес редовно са дискриминирани,

когато се опитват да получат достъп до бизнес мрежи и пазари. Семейните и социалните нагласи и традициите подкопават увереността и самочувствието на жените да ръководят бизнес, са сигурни във фондацията.

Икономическото равенство е сред човешките права на жените, също както и равенството между половете. Но въпреки това на много места по света жените са изправени пред икономически, социални и правни бариери за създаване и управление на собствен бизнес. В обществата продължава да съществува дълбоко вкоренено

неравенство между половете,

увреждащи джендър стереотипи и сексистки нагласи и всичко това пречи на успеха на жените предприемачи. Те често управляват бизнеси в най-несигурните и най-малко доходоносни индустрии – например тези, които са най-засегнати от пандемията на Covid-19 като бизнеса на гостоприемството и търговията на дребно.

Програмите на фондацията с девиз „Заедно сме неудържими“ са насочени към

обучение на жени предприемачи

в базисни бизнес умения: как да създадат работещ бизнесплан; как да боравят със счетоводни документи; как да правят маркетинг; как да управляват служителите си – все неща, които не са въпрос на интуиция, а на знания.

Един от примерите за работата на фондацията е седемседмичната интензивна програма Road to Growth („Път към растежа“) със специално създадено приложение за онлайн обучение. По програмата вече над 2800 жени предприемачи са стабилизирали бизнеса си, а над 90% са развили мрежите си и продължават да прилагат усвоените работещи бизнес практики.

Програмата „Път към растежа“ е била прилагана в Мексико, Виетнам и Индонезия, а в момента по нея се обучават в Нигерия, Кения, ЮАР и Гвиана. Сега се изпълнява за първи път в ЮАР, където се констатира, че с 33% по-малко са малките и

средни предприятия, собственост на жени,

и имат до 33% по-нисък оборот от мъжете. Предприемаческата среда се нарежда на 49-о място от 54 държави, изследвани от Global Entrepreneurship Monitor. Изчислява се, че африканските икономики на юг от Сахара губят по 100 милиарда долара всяка година поради различното отношение към половете на пазара на труда.

HerVenture е друга от водещите програми на „Фондация за жените“ на Шери Блеър. Мобилно приложение обучава в бизнес умения жените предприемачи от микро и малки предприятия в стартиране на бизнес, намиране на финансиране, разширяване на достъпа до пазара и електронна търговия. Досега от програмата са се възползвали над 50 000 жени, като над 20 000 са само във Виетнам, където приложението е достъпно на местния език и се радва на голям успех.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара