bTV ограничи достъпа на Хекимян до нюзрума, след като Бойко Борисов го номинира за кмет, стана ясно от официална позиция на телевизията.

Довчерашният директор на „Новини, актуални предавания и спорт“ на Би Ти Ви Антон Хекимян е номинацията на ГЕРБ за кмет на София. Това стана известно от появата му заедно със зам.-председателят на партията Томислав Дончев пред Общинската избирателна комисия (ОИК).

Хекимян обяви, че получил предложение да бъде кандидатът на ГЕРБ за кмет на София лично от председателя на Бойко Борисов на среща преди седмица. „Помолих за време да помисля, защото това решение не може да бъде взето за секунди. Реших да се кандидатирам, за да работя за обществото, но от другата страна“, добави той. Избегна въпросите за свързаност с партията, но многократно декларира, че от дълги години е публична личност, разпознаваем репортер и водещ на сутрешния блок на Би Ти Ви. Водещ приоритет на Хекимян за София е образованието.

Ето какво гласи позицията на bTV:

„Във връзка с номинацията на доскорошния ръководител на отдел „Новини, актуални предавания и спорт“ г-н Антон Хекимян за кандидат за кмет на София, bTV Media Group счита за необходимо ясно да подчертае, че доверието и способностите на нашия нюзрум са доказани в продължение на повече от 20 години. Веднага след отправеното искане, bTV прие оставката на г-н Хекимян, незабавно ограничи достъпа му до нюзрума на bTV и всички други ресурси на компанията и бързо информирахме вътрешната общност и широката общественост за неговото напускане. Макар да сме напълно уверени в качеството, таланта и ангажираността на редакционния екип към обективността на новините, bTV Media Group въвежда редица мерки, които планира да приложи през предстоящия изборен сезон, с цел да защити името и репутацията на bTV като една от най-обективните и надеждни медии в България.

От 23 септември (събота), Ралф Бартолайт, CEO на bTV, заедно с ръководния екип на отдел „Новини“, пое управлението на нюзрума. В редакцията на bTV работят опитни и утвърдени журналисти, чийто професионализъм и етика са доказани, а постиженията им говорят сами за себе си. Нашите журналисти следват ценностите и принципите, изложени в редакционните насоки на СМЕ. Повече информация можете да намерите тук: https://www.cme.net/about-cme/cme-editorial-board. Г-н Бартолaйт ще бъде временно изпълняващ длъжността директор „Новини, актуални предавания и спорт“ до намирането на подходящ заместник.

Редакционната колегия на СМЕ ще продължи да ангажира bTV със своето присъствие и опит, и да гарантира обективно, безпристрастно и висококачествено съдържание от екипа за новини и актуални предавания. Информация за членовете на нашия уважаван съвет можете да намерите тук: https://www.cme.net/about-cme/cme-editorial-board

Своевременно ще обявим нашия редакционен план за отразяване на предизборната кампания за Местни избори 2023, който ще гарантира безпристрастност и на новините.

Ще използваме услугите на трета страна – външна агенция, която да следи за обективността на нашето новинарско отразяване в периода на предстоящата предизборна кампания.

Упълномощен представител от редакционната колегия на СМЕ ще бъде на разположение да отговаря на въпроси, които българските медии могат да имат във връзка с нашето предизборно отразяване.

„bTV оценява въздействието от създалата се ситуация много сериозно и наш първостепенен приоритет продължава да бъде да се придържаме към редакционните ни насоки и да отразяваме новините безпристрастно и обективно“, заяви Главният изпълнителен директор и изпълняващ длъжността директор на „Новини, актуални предавания и спорт“ Ралф Бартолaйт.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара