Закърпените чаши, най-новите творби в арт колекцията на illy, може да видите само на 3 декември, от 19 часа, в TOWERS Gallery, на ул. Лъчезар Станчев“ 5 в София.

Mended Cups collection_Yoko Ono_high (1)

Арт колекцията се състои от 6 чаши, върху които има злато, разбити и закърпени пропукани линии. Към тях има 6 индивидуални чинийки, които са ръчно изписани от Йоко Оно, назовавайки 6 катастрофални събития, които са засегнали света; някои от тях са засегнали Йоко Оно лично, други индиректно, но са довели до смъртта на милиони хора. Всяка чиния посочва датата и локацията на трагичното събитие и завършва с думите: „… закърпена през 2015”.

Седмата чаша в колекцията, Несчупената чаша, е недокосната от пропукани или закърпени линии, отразявайки мир и надежда отново с ръчно изписаните думи на Оно върху чинията, „Тази чаша никога няма да бъде счупена, тъй като ще бъде под твоята защита”.

Историческите събития, които са отразени:

Герника, 26.04.1937 г.

Това е първият град в историята, бомбардиран от въздуха. Хиляди цивилни губят живота си от нападението на въздушните сили на Нацистка Германия, съюзниците на Франко по време на Испанската гражданска война.

Нанкинг, 13.12.1937 г.

Нанкинг, столица на Република Китай през този период, пада в ръцете на Японската империя, което води до 6 седмици брутално насилие срещу цивилното население, предимно жени и деца.

Дрезден, 13.02.1945 г.

Историческият град на Дрезден е бил един от центровете на европейското изкуство и култура, наричан е „Флоренция на Елба”. Градът е опустошен от англо-американски бомбардировки, които включват интензивна употреба на запалителни устройства.

Хирошима, 6.08.1945 г.

Първата атомна бомба, която се използва във военен конфликт, срива целия град, покосявайки цялото население.

Ми Лай, 16.03.1968 г.

В този ден жестокостта на група американски войници разтърсва живота на жителите на селцето.

Ню Йорк, 08.12.1980 г.

В 10:51 ч., Марк Дейвид Чапман изстрелва 5 куршума към Джон Ленън и го убива на място в Сентръл парк, близо до сградата Дакота, където живеят с Йоко Оно.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара