Рафтинг отборът Адвенчър Нет е не просто един екип запален по екстремните спортове и живеещ за адреналина, но е един екип силно демонстриращ качествата на нежния пол в мъжките игри.

Тази седмица ги изпращаме на световно по рафтинг в Индонезия, ежегодно организирано от Международната рафтинг федерация (IRF). То ще се проведе от 2 до 9 декември в Индонезия, където момичетата ще премерят сили и умения с отбори, които имат голяма традиция и история в спускането в бързите води.

На 3 декември, като част от вечерната програма на фестивала за екстремни спортове – Дни на предизвикателствата 2015, ще бъдат представени техните постижения за сезон 2015, как е протекла подготовката им за Световното и с какви очаквания, мечти и предизвикателства ги изпращаме в Индонезия.

Eкстремните момичета тренират на река Струма.

Както сами споделиха – трудности никога не липсват: студеното време, променливото ниво на реката и финансовите бариери, са неизбежна част от подготовката, но това изгражда в момичетата желязна воля, издръжливост и безгранична любов към нещата, които правят, с устрем към това, което им предстои.

Отборът е създаден е през 2007 година. За момичетата рафтингът не е просто професия. Освен зареждащо усещане, те го възприемат като екстремен спорт с купи и медали, състезания и сериозна подготовка. Отборът е четири пъти носител на Европейската купа и с класирания в челната шестица в няколко европейски първенства. Момичетата тренират усилено, за да доближат подготовката си максимално до европейските и световни стандарти за рафтинг и да представят България достойно.

Ето какво ни разказват момичетата за екстремните спортове и мястото на дамите в тях:

Капитанът на отбора: Емилия Бегунова (38 г.)

Emi2

Тя е ръководител на рафтинг клуба „Адвенчър Нет” и треньор на женския национален отбор по рафтинг на „Адвенър Нет”.

Има туристическо образование, стаж на професионален инструктор, лиценз за международен съдия от Световната федерация по рафтинг/ IRF/ и титлата управител на “Българската федерация по рафтинг”

„Занимавам се от близо четиринадесет години с това, движа нещата покрай фирмата и клуба. Стараем се да развиваме рафтинга и активностите сред природата на България. Основната ни идея е рафтингът да се превърне в един спорт с бъдеще, с все повече фенове, да създадем една среда за практикуването му и подобряването му, защото имаме условията в България.

Разказва, че любовта й към рафтинга идва непланирано – между ските, сноуборда и карането на колело. Описва се като човек, който търси предизвикателства.

Веселина Стаева (26 г.) част от отбора от 2010 година

Веселина

Спортист по професия и авантюрист по душа. Определя се като човек, който обича живота сред природата и променливите, които ни предлага тя. Запалена по спускането в ледените бързи води от 5 години насам, тя вече е професионален рафтинг инструктор.

Зимата прекарва по слънчевите писти на Пампорово като ски инструктор, а лятото заравя крака в златния пясък на къмпинг Градина и бори ветровете и вълните с помощта на приключенските деца.

Средата на екстремни спортове, в която се развивам и занимавам, е невероятно красива, свързана с пътувания до най-красивите места на земята, но също така и опасна – каквато е жената днес. Екипът е предимно мъжки, но това не пречи дамите да доминират и да се справят с трудности, рамо до рамо с мъжете. Всяка една от нас е на отговорна позиция и притежаваме различни умения. Формулата на успеха е комбинацията от тези специални сили и умения за една обща цел – безопасно приключение.

Жените сме по-наблюдателни и наблягаме на техниката, тактиката и безопасността по време на работа в реката. Съревнованието между мъжете и жените в екипа не съществува формално, защото пред природата всички сме равни. Добрият резултат е комбинация между красивото и силното, умното и бързото, между жената и мъжа.

Златина Колчакова (29 г.) – част от отбора от самото му създаване

Златина

През седмицата работи във френска IT фирма, но през уикенда e на реката с момичетата от отбора. Разказва, че рафтингът е нейната страст, не просто хоби.

Завършва магистратура по Социология в Берлин, но тъй като в България има страхотни условия за рафтинг, ски, катерене и други екстремни спортове, които са в кръвта й, избира да остане в България.

Да тренираш в женския отбор е свързано с предизвикателства както към тялото (мокрене, студ, вятър), така и към ума (отборният спорт изисква много сработване и толерантност към другите).

Михаела Иванова (26 г.) – в отбора от началото на 2014 година

  Михаела

Признава, че за нея това е както голямо предизвикателство, така и изключително удоволствие. Определя рафтинга като сложно-координационен спорт, практикуващ се в бързо променяща се среда, който развива както физическите, така и психическите качества в човека. Друго, което привлича Михаела към рафтинга е, че е отборен спорт, покачващ адреналина на 100%, а момичетата от отбора са “най-яките мацки”.

Занимавам се с различни екстремни спортове повече от десет години, както професионално, така и за удоволствие. Спокойно мога да кажа, че това е моят живот. Повечето от тях са индивидуални (сноуборд , BMX ) а хората, с които съм ги практикувала са били винаги от другия пол. Не казвам, че е лошо да караш с момчетата. Винаги гледам от добрата страна на нещата, защото в спорта, когато правиш нещо с някой много по-добър от теб, можеш много да напреднеш. Но чувството да си с пет жени в една надуваема лодка, в буйната река и да имате пълен контрол е неповторимо. На всичкото отгоре, ние се забавляваме на през цялото време.

Обичам момичета много. Те са силни, дисциплинирани, забавни и екстремистки по душа. Ние сме приятелки, колежки, съотборнички и честно да си кажа не съм вярвала, че шест жени могат да бъдат всичко това.

Вероника Христова ( 36г. ) – в отбора от 2009 г.

 Рони

По екстремните водни спортове се запалва в първи курс на университета, покрай нейния преподавател по плуване. Той завежда групата първо на водни ски на Казичене, а след това и на спортен лагер в Равда. Там Вероника се влюбва в уиндсърфа. От дете се занимава с плуване и в момента, освен по рафтинг, е и активен състезател по свободно гмуркане.

Водата ми дава усещането за свобода и е среда, в която всеки път се преоткривам и поставям нови предизвикателства пред себе си.

Христиана Станчева ( 27г .) – в отбора от 2012 г.

Християна

Преди да започне да се занимава с рафтинг, 10 години e състезател по спортно ориентиране и има класирания в челната тройка на държавни и балкански първенства. По екстремните спортове e запалена още от ученичка. Учи в училище за планински водачи и там се занимава с катерене, ски, спелеология, планински преходи и други екстремни занимания.

Занимавам се с рафтинг от 6 години, а от 3 години съм с Адвенчър Нет. И така хобито ми стана работа, а работата ми е хоби.

Момичетата сега са в пълна бойна готовност, отиват на Световното в Индонезия да дадат всичко от себе си и да се представят добре. Както сами казват – след добрата подготовка, остава им само да отидат на другия край на земното кълбо и с усмивки на лица да развеят българския флаг.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара