“В „Сенките” на Стефан Чурчулиев е красиво и уютно, като в дом на надеждата, в който се влиза с мечти и се излиза с размисъл за смисъла и илюзиите. Времето е спряло някъде между уроците на модерното изкуство, спомена и сенките на една иреална предметност, притихнало в личната истина на художника и живота на картината“. Това казва Светлин Русев за изложбата, която се открива утре в столичната галерия „Нирвана“.

Изложбата е резултат от дълбоко чувстеното познаване на пространството, линията и живописната материя от Чурчулиев. Картините, макар и със заглавие, никак не ограничават възприятията на зрителя. Търпеливо ги оставят на въображението, което не потъва в сенките, а поглежда над тях, сякаш възкресено от минали спомени и предстоящи събития.

Натюрмортите на Чурчулиев те карат да се замислиш, как нещо така обикновено е преминало границите на ежедневното и се е превърнало в ярка задушевност и вглъбено спокойствие. Размило е линиите на дадеността и е докоснало невидимото, в което се оглеждат мислите, чувствата и търсещия дух на художника.

0 Коментара