Благотворителна изложба в помощ на децата с диабет организира сдружението на художници дърворезбари „Група 9“ в галерия „Проф. Васил Геров“, Национален дарителски фонд „13 века България“. Откриването й е на 24 март от 18 часа.

ЕСЕНС петия си проект „Група 9” са решили да покажат, че изкуството може да помага чрез благотворителност. Всички средства от продажбите ще бъдат дарени за болните деца. Инициативата им е подкрепена от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.

Творбите – пана с размери 50 на 50 см, са дело на автори от три поколения, всеки с индивидуален им стил и подход към темата. Работите са изключително разнообразни и всеки почитател на изкуството на пластиката от дърво ще открие творба по своя вкус.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„Група 9” е сдружение от художници дърворезбари и това е техният пети съвместен проект, с който отбелязват пет години от основаването си. Концепцията, обединяваща авторите, извисява дървото като материал за вдъхновение и цели да популяризира съвременния прочит на традиционната за България дърворезба, създавайки смели и авантюристични за традицията скулптури.

St.Stelianov.ShtastieВ проекта участват художниците дърворезбари: Георги Великов, Роберт Цанев, Даниел Мирчев, Евгений Григоров, Митьо Митев, Стелиян Стелиянов, Явор Танев, Мартин Георгиев, Петко Недялков, Илия Владимиров, Мариела Драганова и Цено Нинов.

„Идеята за благотворителност дойде от разказа на една майка с детенце, което има диабет, и споделеното от нея за трудностите, пред които е изправена в ежедневието си, от странното отношение на хората, породено от неразбиране какво е диабет. Решихме изложбата да е посветена на благородна кауза, но не просто така, защото по всички медии ни показват колко са благотворителни най-вече популярните „личности“ по празниците, а благотворителност, която да стане празник. Защото направеното добро за някого се превръща в празник на благотворчеството, а ние досега правим творчеството, решихме да му прибавим едно благо, за да видим …, и може би прогледнем! Моят апел към хората е – Благотворете! ― обяснява кураторът на групата Ивайло Пеев.

Шанс_1

Facebook Twitter Google+

0 Коментара