За много хора, макар и да знаят с какво точно би трябвало да се хранят, е трудно да следват собствените си добри съвети. Мнозина също така са твърде ангажирани с притеснения за храната, теглото, формата и размера си до степен, че тези тревоги пречат на всекидневното им функциониране и изпитване на удоволствие от живота. Мнозина знаят, че храните, които избират, не са здравословни, но им е трудно да подобрят диетата си. Немалко са се научили да броят калории, знаят в значителна степен какво трябва да ядат, дори и да не го правят, и прекарват значителна част от живота си в притеснения, че се хранят прекомерно.

“Войната с храната“ (ИК Найс АН) от от известната британска психотерапевтка Джулия Бъкройд е първата книга от поредицата на издателството за психологическа литература, насочена към широката публика. Едноименният сайт към книгата събира за пръв път достоверна онлайн информация за хранителните разстройства на български език.

Цялата професионална практика на проф. Бъкройд е посветена на работата с хора, които са се сращали с емоционално хранене и хранителни разстройства. Тя определя себе си като интегративен психотерапевт, който приема постигнатото в науката от Теорията за привързаността, невронауката, приноса на психотелесната психотерапия, значителното усъвършенстване на подходите към травмата, както и новостите, предложени от когнитивните терапевти.  Нейната работа в полето на проблемното хранене започва през 1984 г., когато е психологически съветник в Лондонското висше училище по съвременен танц. Проф. Бъкройд създава изследователски център за хранителни разстройства и затлъстяване към Хертфордширския университет. Нейната философия за проблемното хранене е приети като част от Националното здравеопазване във Великобритания.

“Може да нямате подлежащо на диагностициране хранително разстройство, но ако се притеснявате от хранителните си навици, тази книга може да е полезна”, обяснява тя и в книгата си дава примери от личната си практика. Книгата може да бъде полезна и за семействата и приятелите на описаните по-горе хора. Мнозина наблюдават как техните любими същества страдат силно в опитите си да се хранят по подходящ начин и се притесняват за тяхното физическо и емоционално състояние.

„Написана с любов, съчувствие и разбиране, в тази книга проф. Джулия Бъкройд поднася всичко, което знае за хранителните разстройства, събрано от дългата й практика на психотерапевт, специализирал се в работа с хора, които имат проблем с храненето и от наученото от изследователските й проекти. В книгата няма да откриете сложни формулировки и обяснения, а систематично е поднесено обяснение за случващото се, когато човек има проблем с храната, базирано на десетилетия научни проучвания“, пише в предговора Детелина Стаменова, психотерапевт, работещ в същата област, която е и научен редактор на изданието.

Можете да си поръчате „Войната с храната“ само онлайн.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара