Макар и по-малко известна от Монтесори, Валдорфската педагогика също се фокусира върху холистичното развитие на детето, артистичното и духовно, като съществена част от интелектуалното порастване.

Първото Валдорфско училище е отворено през 1919 г. в Германия, за да се грижи за децата на работниците в цигарената фабрика Waldorf Astoria Cigarette company. То е инспирирано от философията на Рудолф Щейнер. Той е вярвал, че децата се учат най-добре, когато трябва да използват въображението си.

Многобройни изследвания разкриват, че учениците по системата Валдорф са по-любопитни и любознателни, по-организирани, забавляват се повече и са по-оптимистично настроени за бъдещето, в сравнение с техните връстници. Освен това те по-рядко се оплакват от болки в стомаха, главоболие или неспокоен сън.

Валдорфската педагогика лежи на няколко основни принципа, които всяко семейство може да приложи:

Детството не е състезание

Децата са книгата, от която учителят се учи какво е възпитание и как да преподава. Думите са на Щейнер, основателят на тази педагогика.

Децата не се развиват по един и същи начин, нито в един и същи ритъм. Валдорфската педагогика ни учи да се съобразяваме с индивидуалните нужди на всяко дете и да не очакваме от децата да бъдат различни от самите себе си.

Стани разказвач

Айнщайн твърди, че ако искате децата ви да станат интелигентни, трябва да им четете приказки. Ако искате да станат по-интелигентни, трябва да им четете повече приказки.

Рудолф Щайнер вярва, че разказването на истории е подарък  това е централен принцип на образованието във Валдорф.

Историите помагат на децата да се свързват, те ги научават на нови думи и ги пренасят на места, на които никога не са били. Валдорфската методика подчертава значението на разказването на истории, а не на четенето на истории. Разказването на истории изгражда въображението на детето.

Измислянето на истории може да изглежда трудно, но става по-лесно с течение на времето. Можете също да разказвате прости истории, които си спомняте от детството си.

Всеки ден сред природата

Децата процъфтяват във физическата активност. Играенето навън също подхранва тяхната креативност. Свързването с природата означава да учим децата си да бъдат по-внимателни към света около тях. Това означава да отделят време да миришат цветята и да наблюдават различните неща и хора в тяхната среда. Природата също има успокояващ ефект върху децата.

Възможностите за свързване с природата изобилстват: помирисват цветя, подреждат цветя, събират камъчета, правят снимки на насекоми, подреждат листа, рисуват или наричат предмети, играят с пръчки, изграждат крепости, катерят се по дърветата, копаят, играят с пясък, ловуват и др.

Научете децата си да играят

Най-простите играчки стимулират най-голямото творчество. Щайнер подчерта необходимостта от естествени детски играчки и твърди, че те трябва да предоставят на децата сетивни преживявания. Той вярва, че когато играчките са прости и отворени, те предизвикват творчеството на децата, защото провокират въображението за създаване на други обекти.

Валдорфското образование благоприятства прости и екологични играчки, до които всеки има достъп: черупки, жълъди, прежди, копринени парцали и кърпички, пръчки и клони, дървени блокове, жълъди, камъни, картон и др.

Създаване на рутина

Във Валдорското образование всяка сутрин започва с кръг. Времето за кръг е специален момент, през който децата се събират, пеят, рецитират стихове, правят двигателни упражнения.

Има много ползи за създаването на рутинни процедури. Авторите на книгата „Simplicity Parenting“ (между другото един от авторите е учител във Волдорф) са убедени, че ритуалите и практиките дават на децата усещане за сигурност и им осигуряват корени. Те вярват, че установяването на практики може да опрости родителството и да направи родителски грижи по-удевлотворяващи.

Пространство за изкуство

Изкуството е важен аспект на този вид педагогика. Създаването на място за изкуство означава да осигурим на децата ни моменти, в които могат да практикуват творческа игра. В тези моменти те развиват своята креативност.

Щайнър вярва, че по-малко и по-прости играчки помагат на децата да развият по-голяма креативност. Той също вярва, че организираните пространства (играчки, подредени в кошници или рафтове, а не в купчини) играят важна роля в развитието на детето. Значението на организираните пространства е аспект, споделен и от училищата Монтесори.

Този цитат от Рудолф Щайнер доста добре обобщава неговата философия: „Най-високото ни усилие трябва да бъде да развием свободни човешки същества, които сами по себе си могат да предадат цел и посока на живота си. Необходимостта от въображение, чувство за истинност и чувство за отговорност – тези три сили са самият нерв на образованието. “

Източник: Motherly

Facebook Twitter Google+

0 Коментара