На 14 май в 18 часа в „Галерия на открито” в Градската градина пред Народния театър ще бъде открита изложбата „За буквите – Кирилицата в съвременното българско изкуство”.

Фондация „Ценности” на бившата първа дама Антонина Стоянова представя атрактивната експозиция, която съчетава празника на азбуката със съвременната българска живопис.

Трийсет пловдивски художници, сред които изпъкват имената на Станимир Видев, Николай Кучков, Недко Итинов, Вълчан Петров, Васко Стоев, са представени с по едно платно, изобразяващо буква от българската азбука. Незабравимият Кольо Карамфилов рисува буквата „О” малко преди ненавременната си кончина. 

Живописните средства са различни и отразяват неповторимостта и почерка на своя автор. Буквите са разпределени между творците чрез жребий. И само на един от тях първата буква от името съвпада с тази, която му се е паднала да претвори – късметлийката е Емилия Арабаджиева.

Обединяваща нишка на експозицията е еднаквият размер на платната: 90/90 см. Творческият прочит на всяка буква е представен на зрителя като кадър от своеобразна фотолента, запечатала иначе невидими особености на авторския стил.

Въздействаща, неочаквана и много лична интерпретация на буквите – това е посланието на пловдивската група художници в изложбата „За Буквите – Кирилицата в съвременното българско изкуство.

Благодарение на експозицията, която бе  представена и в Двореца на нациите в Женева, в ООН научиха, че с нашата азбука пишат над 250 милиона души в Европа и Азия.

„Днес в Европейския съюз има три основни официални азбуки – латинска, гръцка и българската кирилица. Ние, като българи, трябва да се гордеем, че нашата страна като член на ЕС, добави своя цивилизационен принос”, казва Антонина Стоянова.

Изложбата, която ще може да бъде видяна в Градската градина пред Народния театър от 14 до 28 май, ще бъде открита с изпълнения от Българска национална гайдарска асоциация.


Кирилицата  рисуваха:

А – Михаела Иванова

Б – Станимир Видев

В – Маргарита Джарова

Г – Бисер Дамянов

Д – Венета Маринова

Е – Емилия Арабаджиева

Ж – Ицко Мазнев

З – Жорж Трак

И – Валери Ценов

Й – Матей Матеев

К – Ангел Гешев

Л – Недко Итинов

М – Георги Щърбев

Н – Никола Певичаров

О – Кольо Карамфилов

П – Васко Стоев

Р – Ангел Василев

С – Румен Жеков

Т – Ангел Китипов

У – Вълчан Петров

Ф – Румен Нечев

Х – Николай Няголов

Ц – Димитър Кирчев

Ч – Владимир Генадиев

Ш – Атанас Хранов

Щ – Нели Ценова

Ъ – Николай Кучков

Ь – Ангел Пачаманов

Ю – Лили Кичукова

Я – Димитър Келбечев

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара