„Ягоди, череши и ангелски целувки през пролеттаМоето лятно вино е направено от всичките тези неща…“ Началото на една много известна песен от 60-те години на миналия век със заглавие Summer Wine.

Присъствието на виното през лятото в много голяма степен като че ли се дължи на жените или пък присъствието му се свързва с някой флирт или романтично преживяване. Едва ли скоро ще настъпи моментът, в който в най-силния сезон на бирата обичайна гледка ще е мъжете по джапанки или с въдица край реката да посягат към чаша с вино.

И най-заклетите мъже, обаче, привърженици на бирата и твърдия алкохол, трябва да признаят, че мисълта за чаша вино, споделена с жена, ги спохожда поне веднъж по време на дългоочакваната лятна ваканция. Тогава съществува голяма вероятност, излъчвайки феромони от разголените си рамене, загорели от слънцето, жените да ги накарат да се откажат от някоя друга халба и да я заместят с чаша ледено вино със или без мехурчета. Успехът в промяната на предпочитаната напитка е гарантиран, ако за целта е избрано подходящото място, било то на терасата с гледка към залеза, на яхтата, на пикник, на градинско барбекю, на поляната, на морския бряг и пр. Винопроизводителите отдавна са забелязали това и неслучайно видимо демонстрират през последните години специално отношение към нежния пол, предлагайки на пазара брандове и стилове, предназначени изцяло за жени.

Резултатите са особено впечатляващи и от непрекъснатото развитие на пазара на розето или

„малката черна рокля на гроздето“,

както го наричат някои световни величия във винения свят. Изключителното разнообразие от стилове  – свежи, плодови, цветни, богати, леки, силни, деликатни, ефирни, направиха розетата идеален избор както за всеки сезон, така и за почти всяка храна. Това позволи на розовите вина да намерят завиден брой почитатели, което пък се отрази положително както върху обема на годишните продажби, така и във все по-честото включване на виното в списъка с предпочитани летни напитки.

Освен за всички видове и типове розета, лятото е подходящо за белите вина, с преобладаващ мирис на цитруси и жълти плодове, като круши, кайсии, пъпеш и др. А защо сезонът да не е подходящ и за по-леките и по-светли червени вина? Всъщност както през цялата година, така и през лятото може да се отдадем изцяло на вината, които харесваме, стига да го желаем.

За да е пълно удоволствието, трябва да не забравяме да охлаждаме както белите и розетата с много вода и лед, така и червените вина, като най-добре е преди сервиране да ги оставим  в хладилника за 15-20 минути.

През летните месеци не бива да пропускаме

да си приготвим поне веднъж Сангрия –

един прекрасен винен коктейл за горещите вечери с лимон, портокал, ябълки, праскови и др. нарязани на кубчета плодове, малко канела, малко коняк или бренди и много лед, както и да се наслаждаваме на барбекюто под открито небе с изпечените на огън меса в комбинация със силни червени вина с танинова структура и изобилие на тежки плодови аромати.

Последните маркетингови проучвания в областта на виното показват, че предпочитанията към една или друга напитка силно се влияят от снимките и статусите в социалните мрежи.  Тъй като нашите приятели също непрекъснато ни информират къде пътуват,  с какво се хранят и какво пият, при всяка трудност или възникнало съмнение в избора ни, може да отворим дневниците им и да си набавим каквото ни трябва за виното или храната през летните почивки.

Ето и някои класически предложения за български и вносни вина, подходящи за гастрономическо лятно приключение на открито. Вината са избрани от посетителите на дегустацията в България Мол в края на март тази година и са класирани в челната тройка за приза „Вино на годината 2018“ в част от 16-те категории за бели, розета, червени, пенливи и специални вина.

  • CHABLIS AC Les Venerables (Франция) – „Вино на годината 2018“ – комбинира се с морска храна
  • TENUTA CARRETTA Moscato d’Asti DOCG (Италия) –  „Вино на годината“ – подходящо за нежни десерти и твърди узрели сирена
  • LENEA Rose (Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc) 2017 (ВИ Домейн Мараш) – „Вино на годината“   – върви с всички морски продукти и всякакви меса на скара, може и паста
  • SALTY HILLS Rose (Cabernet Sauvignon & Syrah & Cabernet Franc) 2017 (ВИ Черноморско злато) – трето място в категориите за български розета – идеално пасва на всички морски продукти и меса на скара, може и ризото
  • LOGODAJ SELECTION Cabernet Sauvignion & Merlot & Cabernet Franc 2016 (ВИ Логодаж) – второ място в категориите за български червени вина – комбинира се с пикантни меса на BBQ&Грил
  • LES DOREES BOURGOGNE Pinot Noir (Франция) – „Вино на годината“  – препоръчва се в съпровод от варен или печен омар
  • CANTI PROSECCO Spumante Millesimato DOC (Италия) – трето място в категориите за пенливи вина – коктейл „Белини“ – с половин пюрирана праскова, една коктейлна черешка и много лед.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара