Има различни начини да подобрите физическата си форма и здравословно състояние — тренировки, добро възстановяване, оптимален сън, правилно хранене и т.н. Но дори да сте обърнали внимание на всеки един от тези фактори, пак може да не постигате желаните резултати поради 3 причини:

1.

Борите се с контузии и хронични травми. В този случай прогресът ви е силно ограничен поради невъзможността да се натоварвате на максимум — необходим е деликатен баланс между натоварване и възстановяване.

2.

Не тренирате правилно. Често неправилното трениране води до причина 1 — контузвате се. Освен това, ако не изпълнявате правилно упражненията, не въздействате достатъчно върху мускулатурата и затова не постигате желания напредък и резултати.

3.

Липсва ви мотивация. Правилната нагласа и мислене е важна не само за фитнеса, но и за всеки един аспект от живота, било то здраве, кариера или взаимоотношения с другите.

В тази статия искам да се спра над последната причина — мотивацията — но разгледана от една по различна гледна точка.

Разполагаме не с един, а два мозъка…

Връзката между мотивацията, мозъка и мисленето е повече от очевидна. Но знаете ли, че освен с главния разполагаме и с втори мозък? Много специалисти и експерти вече говорят за храносмилателната система по този начин. Можем да гледаме на храносмилателния тракт като една отделна нервна система, контролираща не само разграждането и усвояването на храната, но и менталното здраве. Мозъкът в главата и „мозъкът“ в стомаха привидно действат независимо един от друг, но като всички други системи в човешкото тялото си оказват взаимно влияние.

Връзката между тях е блуждаещият нерв, който е един от най-важните в тялото. Блуждаещият нерв (от лат. nervus vagus) има отношение към регулацията и функцията на коремните органи. Поради тази причина често казваме, че храната влияе върху настроението ни. Но връзката е двупосочна — начинът, по който работи главният ви мозък, също оказва влияние върху храносмилането. Дори само когато си помислите за нещо плашещо и стресиращо,

коремът ви се „свива на топка“.

Начинът на хранене и стресът оказват огромно въздействие върху тези две системи — откъдето и върху мотивацията ви да се надигнете от леглото и да отидете да тренирате.

Химията на мозъка и мотивацията

Невротрансмитерите са сигналните вещества, които осъществяват комуникацията между отделните нервни клетки. Когато говорим за мотивация, има два невротрансмитера, които са особено важни и за които най-вероятно вече сте чували — допамин и серотонин.

Допаминът осигурява чувство на удоволствие, наслада и стреж към успех. Ако нивата ви на допамин са ниски, то най-вероятно сте силно раздразнителни, често избухвате, не се наслаждавате достатъчно на живота и често сте немотивирани и обезкуражени. Ниският допамин предизвиква и състоянието бруксизъм, което предизвиква скърцане със зъби и свиване на челюстта по време на сън, и синдромът на непокойните крака — неврологично нарушение, причиняващо мравучкане и изтръпване в крайниците. Допаминът също така е познат като хормона на пристрастяванията и зависимостите (към захар, наркотични вещества, дори секс), поради участието му в контрола на много умствени и емоционални състояния. Тъй като допаминът стимулира центровете на удоволствието, разположени в основата на мозъка (хипоталамус и септум), при занижени нива на този хормон ще ви е наистина трудно да намерите мотивация за каквото и да било!

Серотонинът също предизвиква приятни усещания. Ако имате недостиг, едва ли ще изпитвате щастие от нещата, които вършите. Ниските нива на серотонин се свързват с депресии, като дори и хората, които спортуват и тренират, се сблъскват със занижени нива на този хормон. Много професионални атлети като плувецът Иън Торп и маратонецът Алберто Салазар са се борили с депресията и са посягали към антидепресанти. Въпреки това има начини, по които да предотвратите подобни нарушения и да се чувствате по-щастливи от тренировките, а и като цяло то живота — без намесата на медикаменти.

Мислим това, което ядем

Серотонинът и допаминът оказват влияние върху храносмилателната система, но и обратното е вярно – това, което се случва в храносмилателния тракт, оказва въздействат върху нивата на тези хормони. Повечето от серотонина и около половината от допамина се синтезират от невроните в храносмилателния тракт. Има силна зависимост между храносмилането и правилното мислене и мотивация именно поради биохимичната ос между тези две системи.

Може би знаете, че за да функционира, мозъкът се нуждае от глюкоза. Около една трета от глюкозата в тялото се използва за задоволяване на енергийните нужди на мозъка. Ако кръвната захар е ниска и е налице недостиг на глюкоза, веднага изпитваме редица неприятни симптоми: треперене, главоболие, нарушена концентрация и проблеми със съня.

Но в случая повече със сигурност не означава по-добре. Въпреки че мозъкът се нуждае от глюкоза, ако нивата на кръвна захар са високи за продължителен период от време, ще срещнете проблеми. Високата кръвна захар води до високи нива на инсулин — хормонът, който панкреасът секретира, за да изчисти глюкозата от кръвта. Високите нива на инсулин от своя страна нарушават кръвно-мозъчната бариера. Когато бариерата работи оптимално сте защитени от навлизането на опасни вещества и инфекции. Инсулиновата резистентност е основната причина за нарушения в кръвно-мозъчната бариера. Хронично високата кръвна захар не само уврежда бариерата, но и води до хронични възпаления по цялото тяло – включително и мозъка.

За да подобрите функцията на мозъка и нивата на серотонин и допамин, трябва да държите нивата на инсулин стабилни. Това е най-добрия начин, по който да подобрите менталното си здраве. Най-добрият начин да преодолеете инсулиновата резистентност и да възстановите чувствителността на тъканите към инсулин, е като карате тялото си да гори мазнини като източник на енергия по-често. Вече сме обсъждали как да постигнем това тук и тук. Ако предприемете необходимите стъпки ще сте контролирате инсулина, ще намалите възпалениата в тялото и ще се чувствате далеч по-мотивирани и продуктивни в тренировките.

Източник: Страхил Иванов

Facebook Twitter Google+

0 Коментара