Д-р Цин Ли е един от водещите световни експерти по горско къпане. В книгата си „Шинрин-Йоку. Изкуството и науката на горското къпане“ той обяснява лечебната сила на гората.

Знаех, че петте сетива играят решаваща роля в лечебното въздействие на горското къпане: гледките, звуците, ароматите, вкусовете и физическият допир до гората оказват мощно влияние върху общото ни състояние. Сред тях основно е обонянието. Може би именно естествената горска ароматерапия – растителните химикали, познати като фитонциди – дава на имунната система огромния прилив на енергия?

Освен че е по-наситен с кислород, въздухът в гората изобилства и с фитонциди. Това са естествени масла, които се съдържат в растенията и са част от защитните им механизми. Дърветата отделят фитонциди, които отблъскват бактериите, насекомите и гъбичките. Фитон идва от гръцки и означава „растение“, а цид – „убивам“. Фитонцидите са също така част от комуникационната мрежа между дърветата – чрез тях те общуват едно с друго. Концентрацията на фитонциди във въздуха зависи от температурата и други промени в атмосферните условия през годината. Колкото по-топло е времето, толкова повече фитонциди се отделят във въздуха. Най-висока концентрация във въздуха се достига при температура около 30°С

Различните видове дървета имат различни фитонциди с много специфичен аромат. Едно от най- познатите ухания в Япония е това на японския кипарис – хиноки (Chamaecyparis obtusa). Много японци свързват този аромат с носталгия и дълбок смисъл, тъй като от това дърво в миналото сме строели храмовете и къщите си, дори баните си.

Най-големите производители на фитонциди са вечнозелени видове – като борове, кедри, смърчове и други иглолистни. Основните компоненти на фитонцидите са терпените и именно тях улавя обонянието ви, когато практикувате шинрин-йоку в гората. Основните терпени са:

 • Д-лимонен – както се досещате, той ухае на лимон;
 • алфа-пинен – със свеж аромат на бор, най-разпространеният в природата;
 • бета-пинен – има по-скоро мирис на билка, като босилек или копър;
 • камфен – с аромат на терпентин или смола.

Изследванията показват, че излагането на фитонциди:

 • Значително увеличава броя и активността на клетките естествени убийци и повишава активността на противораковите протеини.
 • Значително намалява нивата на хормоните на стреса.
 • Увеличава продължителността на съня.
 • Намалява усещането за напрежение, тревожност, гнв, враждебност, умора и объркване.

Освен това фитонцидите:

 • Стимулират доброто настроение.
 • Значително понижават кръвното налягане и сърдечния пулс.
 • Повишават променливостта на сърдечната честота.
 • Потискат симпатиковата дейност и насърчават парасимпатиковата, с което въстановяват баланса на нервната система и вие се чувствате комфортно и спокойно.

Всъщност изследване, направено от Катедрата по психиатрия към университета „Мие“ в Япония, е показало, че цитрусовият аромат на фитонцида Д-лимонен има по-ободряващо въздействие и способства повече за емоционалната стабилност при пациенти с психични разстройства, отколкото антидепресантите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара