Трябва да съм била на осемнадесет години, когато сготвих първия си зрял боб сама. Бяха ми казали какво да сложа, но не и в какво количество. Подправките ги уцелих горе-долу, но фасулът започна да излиза от тенджерата като кашата на Маша. Бях изсипала целия пакет вместо само една чаша.

Днес вече не се чудя на рецептите, в които пише „сипете брашно, колкото поеме“ или „сложете мазнина на око“. Сега знам, че като пресоля яденето, ще го спася, като добавя един-два нарязани картофа, а загорялото прясно мляко трябва веднага да прелея в друг съд, да сложа щипка сол и да охладя съда със студена вода.

Точно това забравяне на яденето върху печката е

най-често срещаният готварски гаф.

В този случай не го разбърквайте, а бързо го пресипете в друга тенджера, без да обирате полепналото на дъното. Добавете повечко подправки и не се вайкайте много на висок глас, за да не си измислят после домашните ви, че яденето мирише.

За да избегнете подобен проблем и с печеното месо във фурната, покрийте тавата с метално фолио, а пилето намажете с лимон, за да е сочно, и печете в намаслена амбалажна кесия. Друга кулинарна неприятност е откриването на липсата на даден продукт в момент, в който вече сте започнали изпълнението на рецептата. Най-лесно се замества маслото с маргарин, пудрата захар с кристална, която може да смелите в машинката за кафе или да счукате в хаванче. Трябва да знаете, че бакпулверът е лимонтозу и сода в отношение 1:2. Ако нямате прясно мляко за палачинките, заменете го с газирана вода.

Картофите са много основен зеленчук в различните рецепти. За да ги сварите по-лесно, във водата прибавете малко олио, а за да не се разварят, отлейте част от заврялата вода и долейте студена. Пресните ще почистите бързо, ако за малко ги поставите най-напред в гореща, а след това в студена вода.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара