Пудрата се използва за неутрализиране блясъка на фондьотена – тя го фиксира, прави го no-траен. Пудрата също така омекотява прехода на цветовете в грима. Ако се употребява правилно, тя прави кожата да изглежда копринено нежна. Подобно на фондьотена, пудрата също има подхранващ ефект. Много от продуктите на пазара са със специални субстанции, които овлажняват кожата. Ето защо пудрата може да се използва и като защитна бариера срещу замърсената околна среда.

Видове

Основните два вида пудра са прахообразна и компактна. Прахообразната пудра е предпочитана от професионалните гримьори. Препоръчва се и при оформянето на макиаж в домашни условия, защото се разнася по-лесно и по-равномерно. Компактната пудра се използва най-вече за коригиране на грима в движение. Тя е удобна за носене в чанта.

Цветове

Основното правило гласи, че фондьотенът и пудрата трябва да са в един нюанс. Така че пудрата се избира по същите правила, както и основата, а именно: цветът да е възможно най-близък до този на лицето, а в случай на колебание – да е малко по-светъл. Гамата – жълтеникава или червеникава, е също според естествения тен. Избягвайте пудра с брокат! Тя стои добре само върху идеално гладка кожа.

Нанасяне

Прахообразната пудра се нанася най-равномерно с четка. Колкото по-меки са косъмчетата й, толкова по-добре се получава. Самият процес по нанасяне включва следните стъпки – най-напред върхът на четката се потапя в пудрата, след това се изтръсква леко и едва тогава се разнася върху кожата. Професионалните гримьори прилагат и друг трик – поставя се малко количество пудра в дланта, четката се топва няколко пъти, така че пудрата да се разпредели добре и излишната да остане в ръката, а останалата да се наложи върху лицето. Важно е да се знае, че пудрата се нанася винаги отгоре надолу, в посока на фините косъмчета.

Трикове

Ако върху кожата е останала твърде много пудра, използвайте чиста четка, за да оберете излишъците. Посоката отново е отгоре надолу! Ако ружът е прекалено силен или преходите не са плавни, минете отгоре с четка, потопена в пудра. По същия начин се омекотяват и сенките за очи. Гримът върху клепачите често се събира в гънката на окото. Това може да се избегне, когато преди поставянето на сенките клепачите се напудрят. В областта под долния клепач професионалните гримьори обикновено нанасят допълнителен пласт пудра в по-светъл нюанс. Тази процедура е с цел по-лесно поправяне на грешките от използването на сенки по време на гримирането там често попадат по-тъмни прашинки, които след това без проблем се изчистват заедно с пудрата (отново с голяма четка).

Корекции

Пудрата не винаги успява да удържи естествените секрети на кожата, които образуват лъскави петна. Ако това се случи и с вашия грим, използвайте компактна пудра. Преди да нанесете корекциите на определените места, попийте подкожните мазнини с книжна кърпичка. След това с пухчето от пудриерата нанасяте нужното количество пудра с леко притискане, а не с триене, за да се слеят корекциите с предварително постигнатия тен на лицето.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара