Толкова много истории за хора, които ограничават връзката си с технологиите чета напоследък и съвсем искрено – възхищавам се на факта, че превъзмогват егото си и необходимостта да останат на линия за телефонните обаждания, нотификациите в социалните мрежи и… нека да си признаем – мейлите от офиса, които всички прочитаме (с досада), дори и отдавна да са изминали стандартните бизнес часове.

Някои от експериментите са започнали на шега – мога ли да изкарам 1 ден без Facebook; други са усетили така модерната напоследък болест content fatigue*, а трети просто са подредили приоритетите си и са решили да се смеят с децата, вместо да се взират в екрана… Какъвто и да е случаят, когато чета за тях, се сещам за една жена, която отваряла бутилка вино в понеделник и се притеснявала дали е ОК да пие от него (същата тази бутилка!) в неделя, или то е вече изветряло. С други думи – как успяват тези хора да се откажат от технологиите и забавните им изкушения?!

Когато нямам батерия на телефона, в ушите ми звучи онзи познат рефрен: „Под мостовете не шумят реки… пристанищата са пустинно тихи….“ И други тъжни мелодии. Ако и вие се чувствате по подобен начин, ето и моите няколко съвета как да удължим живота на батерията на мобилните си устройства.

Макар да няма как да настигнем капацитета, който имаше Nokia 3310, има определени процедури, които съветвам да спазите, за да си гарантирате по-дълга експлоатация на върхово ниво ?.

Ново устройство

Нов мобилен телефон, таблет, лаптоп? Честито! Вероятно устройството ще дойде с някакъв заряд на батерията, макар и не пълен догоре. Вече не е необходимо както в зората на мобифоните да направите три пълни заряда от по 12 часа, за да не си прецакате батерията. И все пак, за да се разработи добре – използвайте джаджата, докато угасне (т.е. се разреди напълно) и след това я заредете наведнъж докрай. Дори да е изкушаващо да измъкнете телефона си само за едно селфи от кабела и после пак да го включите – недейте. Новите телефони се зареждат супер бързо – ще стиснете зъби и ще го изчакате.

Включ-изключ

Макар повечето наистина умни телефони/таблети да зареждат еднократно батерията и след това да спират и да подновяват едва след като падне под 80% – препоръчвам да изключвате устройството от тока, след като се е заредило веднъж. Както и да не подновявате процеса непрекъснато – да зареждате до 60%; след това да го ползвате, докато се разреди до 35% и наново да подновите заряда… Това малко по малко убива батерията ви. Също не я оставяйте да гладува много – старайте се да стигнете до тока, преди да е паднала под 20% ?.

Лаптопът

Макар че няма да намерите това в книжката, като всяка батерия и тази е разработена за определен брой заряди. Което означава, че когато не е наложително, е добре да държите ноутбука си включен в тока. Така ще се радвате дълго време на максимум часове работа, когато нямате контакт наблизо.

Превърнали сме се в енергийни вампири. Изпиваме батериите на мобилните си устройства сякаш на един дъх. Купуваме резервни батерии, носим по няколко power банки и искаме телефоните ни да издържат постоянна работа на поне 6 приложения, да го ползваме като интернет спот и не на последни място – да издържа поне час разговори на ден. Едва ли има нужда да казвам – е, те такова животно НЕМА!

Дори прекрасният moto Z, на който аз съм щастлив потребител, беше невъзможен за използване (с интензитета, който на мен ми е необходим за работа), преди да купя допълнителната батерия a.k.a Incipio offGRID™ Power Pack.

*състояние на умора и непоносимост към нова информация

По-подробни и закачливо написани мнения за коли и джаджи ще намерите в личния блог на Соняwww.hitechride.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара