„Ако нещо може да се поправи,
Защо да си нещастен?
Ако нещо не може да се поправи,
с какво ще ти помогне да си нещастен?.”

Кой е човекът, който прекосява света, за да учи хората на вечните истини за живеенето по висшите закони на Истината? Можете да се запознаете с него в събота, 24 юни, от 11:30 до 13:30 в клуб Перото – НДК, където той лично ще представи току-що преведената на български своя книга „Щастието“. Това е монахът Геше Тензинг Тамдинг, чийто житейски път е достоен за холивудски сюжет, основателят на най-големия будистки манастир в Европа. Можете да го разпитате за всичко, което ни прави щастливи, както и за онова, което скрива щастието от хоризонта ни. Той знае.

„Ако искаме да срещнем вътрешния мир, първо трябва да търсим в нас самите, в собствения ни ум, за да идентифицираме онова, което нарушава този мир. Умът е отговорен както за нашето благоразположение, така и за неразположението ни, допринася за приятните и неприятни преживявания. Той е този, който създава вътрешното ни състояние, той е като цар който управлява, той дава заповед да говорим, да се изразяваме, да се движим, да извършваме всяко едно от нас действие. Този вътрешен мир, това усещане, което всички ние търсим в обкръжението си, няма да ни бъде даден отвън, не е нещо което расте по земята или може да падне от небето. Не е произведено във фабрика, нито можем да го купим в супермаркета. Това вътрешно спокойствие е нещо, което можем да постигнем само ние самите и което трябва да развиваме в собствения си ум“.

Почитаемият, както го наричат в средите на висшето духовенство, е роден в Читанг, село в провинция Кхам- Дагяб през 1965 г., в годината на дървената змия. Фамилията му е една от важните в района и носи името Чу Суп Цанг. Баща му се казвал Тамдинг Сонам, а майка му е Тамдинг Янгцом и също като бащата идвала от известна фамилия.

Когато Китайците нахлули в Тибет през 1959 г., семейството на Геше Тензинг Тамдинг изгубило цялата си собственост. От богатство изпаднали в крайна  бедност; къщата, земите, всички притежания от поколения били отчуждени от китайското комунистическо правителство. Бащата на Геше Нетзинг Тамдинг бил задържан, тъй като на всички била позната неговата преданост към будизма и към Далай Лама, както и факта, че бил защитник на Тибетската Конституция.

В тези нечовешки условия съпругата му Тамдинг Янгцом дала живот на  четвъртото си дете, Тензинг Тамдинг, в обора. През 1969 г., когато Тензинг Тамдинг бил на четири години, от затвора пуснали на свобода баща му, прекарал там последните седем години от живота си. В следствие на мъченията краката му били счупени, той останал на легло до края на дните си и се наложило съпругата му и децата да изкарват прехраната на семейството.

Всички манастири в околността били унищожени и не останали никакви монаси. Затова Тамдинг Сонам преподавал Дарма на децата си, като се налагало внимателно да крие текстовете от бдителните китайци. Много малък Тензинг Тамдинг вече умеел да рецитира различни мантри. Тайно получените знания предопределили живота му.

Тамдинг Сонам починал през 1976 г. на четиридесет и девет години, когато Тензинг Тамдинг бил 11-годишен. Няколко месеца след смъртта на съпруга си Тамдинг Янгцом взима решение да стане монахиня, макар и тайно от властите. Вдъхновен от примера на майка си и баща си, през 1977 г. Тензинг Тамдинг напуска Тибет, прекосява Хималаите пеша и достига Непал. След двумесечено рисковано пътуване се добира до Индия. Той прекарал година в Даржелинг при чичо си, който вече бил станал Геше Ларампа и давал учения на Дарма в Обществения Институт / Централно Тибетско Училище/.

Когато Тензинг станал на 13 г., чичо му го завел в Бодгая, за да бъде ръкополжен за монах от Н.Св.XIV Далай Лама. След взимане на обетите, при разговора с Н.Св.XIV Далай Лама, Тензинг Тамдинг споделил голямото си желание да учи за геше и Далай Лама го изпратил в Института по будистка философия в Дхарамсала, където младият монах останал 5 години.

Тъй като вече говорел перфектно китайски, той започнал да превежда учението на Далай Лама на учениците от Тайван.

Тензинг Тамдинг завършил образованието си в Монашеския Университет Ганден в южна Индия и станал един от най-младите Геше Ларампа.

По поръка на Далай Лама почитаемият заминал за Тайван, за да продължи разпространението на будизма. И днес Геше Тензинг Тамдинг продължава да преподава Дарма в Тайван, Сингапур, Малайзия и Калифорния.

През 1997г . монахът пристига за първи път в Испания и 5 години по-късно става духовен директор на всички будистки духовни центрове на Испания – в Менорка, Гандия, Новелда, Коруня и Севиля. Монахът успява да основе още тринадесет такива, разпръснати из цяла Испания. Той дава началото на 10-годишен курс по будистка теория и практика.

С помощта на своите ученици Геше Тензинг Тамдинг строи със собствени ръце център за ритрити и манастир Оренсе. Монахът създава и Фондацията Чу Суп Цанг за запазване на тибетската култура и изкуство, както и на будистката философия. Главната цел на Фондацията е построяването в Испания на реплика на монашеските гелуг манастири – Ганден, Сера, Дрепунг, Гюто и Гюме- в които да могат да се обучават монаси, монахини  както и всички светски хора.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара