Натопяваме във винен оцет копър, див пелин, дива мента, босилек, магданоз и по вкус прибавяне дафинов лист, настърган хрян, глава лук, ня­колко люти чушлета, скилидки чесън.

Няколко седмици държим на слънце, след което пре­цеждаме и затваряне течно­стта в шише. Приятно аро­матизирания оцет използва­ме за салати и като подправка на месни и рибни ястия.

Билков оцет

Заливаме с оцет еднакви количества бо­силек, съцветия на копър, градински риган, салвия (гра­дински чай), настърган хрян, слагаме скилидка чесън и държим на слънце около 6 седмици. Прецеждаме оцета и го наливаме в шише. С него подправяне варено овнешко и свинско месо.

Босилек в оцет

Напъл­ваме 2/3 от шише с листенца от босилек;  заливаме с оцет и оставяме 3 седмици на слънце. Ароматизирания оцет използуваме за салати.

Див пелин

Заливаме ли­стата от див пелин с оцет и  оставяме 4 седмици на слънце. Прецеждаме и изсти­скваме листата. С този оцет подправяне салати от риба и яйца и сосове към риба.

Копър

Заливаме с 1 л оцет 4-5 съцветия от ко­пър и оставяме да киснат в него 4 седмици. Този оцет е вкусна подправка към зелен­чукови салати и рибни ястия.

Маточина

Слагаме в шише нежни листенца от ма­точина и доливаме с оцет. Престоява 3-4 седмици на слънце. Оцета използваме в салати (картофена, рибена), когото искаме те да имат вкус на лимон.

Замразени подправки

Друг начин за съхраняване на зеленчукови подправки е чрез замразяване. Измиваме добре, изцеждаме, нарязваме на ситно и съхраняваме в найлонова торбичка (буркан) във фризера.

В оцет и олио

Измиваме подправките, нарязваме ги на ситно и натъпкваме в малки бурканчета, като редим на пластове сместа от 4-5 части зеленина и 1 част сол. Заливаме с оцет и съхраняваме на хладно място.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара