„Диета” идва от гръцки и първоначално е означавала „начин на живот”. Кога обаче е настъпил преломният момент и от „начин на живот” се е превърнала в „начин да сваля няколко килограма”? Кои са първите диетични режими и техните последователи? Историята няма да си замълчи.

От древен Рим до средните векове

няма нито ред в историческите хроники за диетата, както я разбираме ние – строг хранителен режим, с който се свалят килограми. В онези времена приоритетът бил: „Яж! Винаги, когато ти падне, колкото се може повече и колкото се може по-вкусно!” Естествено, това неписано правило можели да си позволят да спазват малцина. Затова и излишните килограми били признак на благосъстояние. Жените се гордеели с пищните си форми, защото така демонстрирали, че са от знатен произход. Ограничения в храненето се допускали само с лечебна цел.

От богатите тръгва и историята на диетите за отслабване, тъй като само тази класа била в състояние да си позволи да е придирчива – това ще го ям, а това не. Първите диети са създадени за кралските династии и по-точно за френския кралски двор.

Людовик XIV – няколко дни без месо

Млечно-растителната диета е разработена от лекарите на Людовик XIV, защото Негово величество страдал от лошо храносмилане. Понякога кралят намирал сили да се откаже от месото за няколко дни. Същото изисквал и от придворните си. Когато започнел да се чувства по-добре, Людовик прекратявал диетата. И наставал истински празник за всички.

Людовик XV – вино и белтъци

Той също се подлагал на диета, която се състояла от червено вино и яйчни белтъци – по 15-20 броя дневно. Кралят се придържал към това меню, когато му предстояло сериозно физическо натоварване – лов или занимания по фехтовка.

Мария Медичи – само плодове

Дамите също започнали да преразглеждат положителното си отношение към пищните форми. На млади години Мария Медичи се отличавала с миловидно лице и добра фигура. Но обилните трапези на френския двор бързо си казали думата и знатната особа спешно въвела ограничения в храненето си. Тя или отказвала да се храни, или вяло ровела в чинията си. Не пренебрегвала само плодовете, които режела със сребърно ножче, подарък от мъжа й. Така кралицата свикнала да се придържа към много умерен режим на хранене. А всички знатни дами побързали да последват примера й. По тази причина женската половина от френския двор доста дълго карала само на плодова диета.

Екатерина II – риба и плодове

Руската императрица винаги е имала проблеми с теглото си и цял букет съпътстващи оплаквания – жълтеникав тен на лицето, проблеми с черния дроб, задух. Придворните лекари непрекъснато й говорели, че има нужда от диета, но тя отказвала да слуша съветите им. Чак когато се почувствала много зле, „поразчистила” обилната си трапеза и минавала на риба и плодове. Но това траело само няколко дни, след което се връщала към старите си навици – да отделя 3-4 часа дневно за поглъщане на храна.

Бантинг – модерният подход

Чак някъде към средата на XVIII век човечеството започнало да узрява за идеята, че излишното тегло е признак на мързел или болест. Началото на това революционно мислене поставил английският лекар д-р Бантинг, който се осмелил публично да пропагандира, че най-тежката храна е тази, която съдържа много захар и нишесте. Британецът решил да докаже правотата си и изключил напълно от храненето си картофите, макароните и всички сладости. По този начин свалил за няколко години повече от 20 килограма. Резултатите публикувал в научен труд, който предизвикал огромен интерес в Европа и в Америка. Така се родила Бантинговата диета, която бързо се сдобила с много почитатели.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара