Допреди трийсетина години джинът беше почти непознат на българските почитатели на концентрираното удоволствие. След появата си пък се оказа доста непонятен и сладък като идеологическа диверсия. Днес вече неговите ценители, особено през лятото, постоянно се множат.

gin-and-tonic-507439_1280Джинът дойде от Чехия с марката “Корн” и бутилката струваше 5 лв. По същото време тузарите предпочитаха корекомски Gordon’s срещу скромните 3 долара за бутилка. После на пазара излезе и родно производство, но то не успя да предотврати диверсията. Духът вече беше излязъл от бутилката. Питието предизвиква духовни трепети и изострени възприятия. Поне така го е оценил романтикът лорд Байрон в началото на XIX век.

“Джин с вода е източникът на цялото ми вдъхновение”,

вметнал в едно от писмата си авторът на “Чайлд Харолд”. Същото мнение споделя и испанецът Луис Бунюел. В автобиографията му “Моят последен дъх” има няколко забележителни абзаца за многобройните щастливи хрумвания, които са го осенили пред чаша сухо мартини, чиято основа е джинът.

Джинът представлява двойно дестилиран зърнен или плодов спирт с екстракт от хвойна, кориандър, портокалови кори и други ароматни съставки. Известни са два метода за производство –

холандски и английски.

При първия плодовете от хвойна се смилат, заливат се с вода, заквасват се и след като мъстта ферментира, се дестилира. При втория метод плодовете се заливат с ректифициран етилов спирт и вода, оставят се няколко дни, след което мъстта се дестилира. И двата метода са сравнително скъпи, поради което много производители практикуват купажиране на ректифициран спирт с ароматен дестилат от хвойна и кориандър, омекотена вода и други съставки.

Първият джин е дестилиран в Холандия през XVI век. Според някои сведения го направили преселени от Швейцария хугеноти. Поради което някои свързват първото име на напитката (жениевр) с името на Женева. Истината е, че в основата на думата е името на хвойновите плодове – genievre (фр.), juniper (англ.). Твърде скоро технологията била пренесена в Англия и все още се спори дали тя не е истинската родина на джина. Дори и да не е, има безспорен принос за неговото разпространение по света. Той твърде бързо се наложил като основна алкохолна напитка за простолюдието на Острова и резултатите могат с просто око да се видят в знаменитата картина на Уилям Хогарт “Gin Lапе”(1751 г.).

ginlane

През 1736 г. със специален закон производството и продажбата в Англия били драстично ограничени, но както много подобни забрани и тази не подействала. Шест години по-късно ограниченията били отменени. В средата на XVIII в. в Лондон и околностите се произвеждали около 20 млн. галона джин (91 млн. л) годишно и се продавали главно в столицата, която тогава имала около 500 000 жители. За неговото специално място в бита и душевността на англичаните свидетелстват два стиха от онова време:

Don’t tell my mother I’m living in sin, Don’t tell my twin that I breakfast on gin.

До средата на XIX век джинът бил сладникав. Прочутият знак за качество London Dry е създаден през 1875 г. от Чарлз Тенкюри син. Неговият баща бил автор на т. нар. обезсладен джин, но магическата дума Dry осигурила на продукта популярност почти като на сухото френско шампанско.

aligatorВ началото на миналия век той станал основен играч в зараждащия се свят на коктейлите. Може би тъкмо това го е направило универсален и еднакво приемлив както сред мъжете, така и сред жените. Български принос в тази необятна галактика е коктейлът “Алигатор” – равни части джин и мента. Комбинацията е красива на цвят и ефектна като съдържание. Първата чаша те прави европеец, втората – гражданин на света, а след третата излиташ в космоса.

WHITE LADY

Коктейлът е измислен през 1925 г. специално за съпругата на Скот Фицджералд – Зелда. Забъркали й го в Hany’s New York bar в Париж. 2 части сух джин Gordon’s 1 част лимонов сок 1 част „Коантро“, 1 ч.л. яйчен белтък.

Коктейлът се разбива в шейкьр и се налива в широка стъклена чаша.

PINK LADY

Pink_Lady_with_a_twist_of_lime,_in_a_cocktail_glassСъздаден е през 1912 г. и е кръстен на популярна театрална пиеса 35 г джин 7-8 г гренадин 1 ч.л. разбита сметана

Съставките се разбиват в шейкьр с лед и се сервират в коктейлна чаша, чиито ръбове предварително са украсени със захар. Гарнира се с лимонов резен и коктейлна черешка

Facebook Twitter Google+

0 Коментара