Изследване на Университета на Северна Каролина от 2006 г. категорично потвърждава нещо, което медицината отдавна подозира – че качеството на съня влияе значително върху честотата и силата на мигренните пристъпи. Изследователите установяват, че спазването на само 5 правила за добър сън, превръща хроничната мигрена в епизодична при почти 100% от пациентите.

sleep-264475_1280

Правилата са внимателно подбрани. Част от тях имат за цел да ограничат преди заспиването и през нощта така наречените бързи мозъчни вълни (бета-вълни), които възбуждат мозъка. Други пък поддържат биологичния ритъм на бодърстване и сън – например елиминират дрямките през деня.

Нормалният сън на един възрастен човек се състои от

5 цикъла, всеки от които продължава по около час и половина –

общо около 7 часа и половина. Всеки цикъл от своя страна има четири фази. Първата фаза е на лек сън и трае 5-10 минути, тогава човек най-лесно се събужда. През слеващите три фази сънят постепенно се задълбочава, дишането се забавя, температурата на тялото спада. Когато човек се пробужда нощем дори за да отиде до тоалетна, това обикновено се случва в първата фаза на 3-ия, 4-ия или 5-ия цикъл, когато сънят е най-лек.

По време на сън организмът се възстановява от психическото и физическото натоварване през деня.  Отделя се

мощният антиоксидант мелатонин, който предпазва от рак.

През дълбоката трета фаза на съня в големи количества се отделя и човешкият хормон на растежа, който стимулира регенерацията на клетките и тъканите. Възстановяват се имунната и нервната системи.  Затова пълноценият сън е жизненоважен и липсата му води до редица заболявания, включително главоболие. Ако спазвате изброените правила, със сигурност ще имате по-рядко пристъпи на мигрена, невралгия и други главоболия.

TG_Lifestyle2

Правила за добра хигиена на съня:

– Определете си постоянен час за лягане, който да ви осигурява поне 8 часа в леглото.

– Без телевизия, четене или слушане на музика в леглото.

– Използвайте визуализационни техники за по-бързо заспиване – представете си например, че снимате ням филм на деца, играещи на плажа. Избягвайте да мислите с думи – това води до т. нар. бързи мозъчни вълни (бета-вълни), възбуждащи мозъка.

– Преместете вечерята поне 4 часа преди лягане; ограничете приема на течности през последните два часа преди лягане.

– Без дрямки през деня.

– Осигурете си добри условия за сън: тишина, тъмнина, уютна спалня без телевизор или компютър, умерена температура.

– Отделете време за спорт през седмицата, но не късно вечер.

– Прекарвайте повече време на естествена светлина.

– Не вършете умствена работа вечер – не стойте на компютър, не се занимвайте със сметки, спорове и т. н. Използвайте вечерните часове за разпускане със забавни разговори, разходки и др.

– Избягвайте алкохол и кофеин следобед.

– Избягвайте ярка светлина вечер, особено в часа преди лягане.

– Ако през нощта се събудите и до половин час не успете да заспите отново дори с помощта на визуализационни техники, може да станете и да се разходите на тъмно, докато пак ви се доспи в началото на следващия цикъл

Изследванията показват, че не е достатъчно да се спазват само едно или две от правилата, но ако човек се придържа към пет или повече, със сигурност значително ще намали пристъпите на главоболие.

Счита се, че това се дължи на оздравителния ефект на съня от една страна върху мозъка, а от друга – върху периферните нерви, артерии и мускули около главата, което ги прави по-устойчиви на дразнения през деня.

Качеството на съня е сериозен отключващ фактор за мигрената, но в повечето случаи тя все пак се дължи на други конкретни причини, които трябва да бъдат точно установени от специалист (например притиснат периферен нерв около главата).

източник: www.glavobolieto.bg

Facebook Twitter Google+

0 Коментара